Petković: Vučić se uputio u Rašku zbog upada kosovskih oružanih snaga na sever Kosova 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio se danas u Rašku zbog upada kosovskih oružanih snaga na sever Kosova i Metohije, gde će se sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova, najavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je rekao da je situacija drmatična i da ima na desetine povređenih Srba u akciji kosovske policije i Rosu na severu Kosova, kao i da je u Zvečanu ranjen Srećko Sofronijević i da se lekari bore za njegov život.

„Među desetinama povređenih, upucan je i teško povređen Srećko Sofronijević (36), čovek kome se u hirurškoj sali u Kosovskoj Mitrovici bore za život. Direktor bolnice rekao je da je pogođen u grudi i da će mu izvaditi metak koji je zaglavjen u plućnom krilu. Do toga je dovelo divljaštvo (kosovskog premijera) Aljbina Kurtija“, naglasio je on.

Petković je kazao da je ovo sedmi upad kosovske policije u srpske sredine, gde su „rafalima zasuli“ Severnu Mitrovicu i Zvečan i ocenio da je namera Kurtija da time „proizvede sukobe širih razmera“.

On je naveo da su Srbi sprečili jedinice specijalne kosovske policije da dođu do tehničke škole u Severnoj Mitrovici, a da su isto učinili i u Zvečanu, gde su ih „pod rafalima“ oterali jer su upadali u magacine i privatne kuće.

„Kada su se vratili u bazu ‘Belvedere’, šest oklopnih vozila krenulo je na sever i narod ih je ponovo sprečio kod mesta Rudare, gde je bio veliki okršaj tako što su jedinice Rosu napale i pucale na goloruki srpski naord koji brani svoje pravo na život“, istakao je on.

Petković je na konferenciji za novihnare nekoliko puta premijera Kosova Aljbina Kurija nazvao psihopatom i rekao da je prevršio svaku meru.

Petković je rekao da je „goloruki narod“ uspeo da otera pripadnike ROSU koja je krenula na ka Tehničkoj školi, kao i da je „narod sprečio šest oklopnih vozila kod mesta Rudare“, gde su jedinice Rosu bojevom municijom gađale „goloruki srpski narod“.

On je istakao da je glavno pitanje šta će preduzeti međunarodna zajednica i Kfor kao jedina oružana snaga prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Još jednom pozivamo i Kfor i međunarodnu zajednicu da hitno reaguju. Ako Kfor nije spreman da zaštiti srpski narod – ima ko hoće“, poručio je Petković.

On je pozvao Srbe na Kosovu da ne nasedaju na provokacije i poručio da ovakvima akcijama Priština želi da izazove sukob većih razmera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari