Policija u okviru borbe protiv građevinske mafije nakon hapšenja gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića istražuje i korupciju u lokalnim zajednicama u Vojvodini, ali i u Beogradu, saznaje Danas. Sagovornik našeg lista najavljuje da je jučerašnje hapšenje organizovane kriminalne grupe početak obračuna sa građevinskom mafijom u Srbiji.

Gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževia i i još deset osoba, uhapsili su juče pripadnici Uprave kriminalističke policije u saradnji s Policijskim upravama u Zrenjaninu i Novom Sadu. Oni su osumnjičeni da su izvršili krivična dela zločinačko udruživanje, primanje i davanje mita, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službenih isprava. Policija je mesecima istraživala poslovanje opštine Zrenjanin u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom za borbu protiv organizovanog kriminala.

Policija je saopštila da je otkrila da su članovi ove organizovane kriminalne grupa oštetili budžet SO Zrenjanin za oko 3,5 miliona evra. Mada, kako navodi naš sagovornik iz policije, to je za sada samo „vrh ledenog brega“ i očekuje se da će na kraju istrage biti otkriven mnogo veći iznos.

Kako se navodi u saopštenju policije, osim Kneževiča, koji je imenovan kao organizator grupe, uhapšeni su i načelnik Odeljenja za urbanizam SO Zrenjanin Nikola Halas (1953), bivši predsednik tenderske komisije SO Zrenjanin Bratislav Tomić(1960), direktor turističke organizacije Zrenjanina Milan Milošev (1972) i advokat iz Zrenjanina Đorđe Matić(1961).

Takođe, uhapšeni su i vlasnik agencije za fizičko – tehničko obezbeđenje Gvozden iz Novog Sada Uglješa Grgur (1962) i službenici te agencije Vladan Racić(1978), Biljana Stajkić(1986) i Marijana Šarenac (1972).

U Beogradu su privedeni investitor Bojan Selimović(1946) i preduzetnik Branko Savković(1953).

Policija je navela da je ta grupa osumnjičena pod unapred dogovorenim uslovima, izbegavajući propisanu proceduru i po znatno nižim cenama od tržišnih dobijala u dugoročni zakup na 99 godina gradsko građevinsko zemljište na najatraktivnijim lokacijama užeg centra na području SO Zrenjanin.

Oni su te lokacije zatim po znatno višim cenama prodavali drugim pravnim licima, navodi MUP dodajući, da je na taj način na najatraktivnijoj lokaciji u centru Zrenjanina koju je obezbedila ova organizovana grupa, izgrađena „OMV“ pumpa.

Policija ističe i da je ta organizovana grupa, izbegavajući zakonske propise i prilagođavajući uslove tendera dodeljivala poslove fizičko-tehničkog obezbeđenja svih javnih manifestacija i skupova, kao i svih objekata za potrebe SO Zrenjanin, agenciji „Gvozden“ uz mnogo veću novčanu nadoknadu nego što bi je plaćali da je bila sprovedena propisana procedura.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da je akcija hapšenja dugo pripremana.

– Akcija je započeta, čak i razne mere koje su preduzimane, preduzimane su mnogo pre formiranja ove vlade i pre mog imenovanja za ministra unutrašnjih poslova – ukazao je Dačić.

On je istakao da se u policiji ništa ne radi preko noći i bez konsultacija s tužilaštvom, „kako bi se izbegla situacija da ne postoji dovoljno elemenata za podizanje krivične prijave“.

– Vlada će nastaviti borbu protiv kriminala, a politička opredeljenost osoba upletenih u kriminal neće imati nikakvog uticaja – naglasio je Dačić.

Podsetimo, da je predsednik Srbije i DS Boris Tadić pre oko mesec dana na sednici Glavnog odbora te stranke najavio obračun s korupcijom u državnim organima, ali i u stranci.

Povodom hapšenja, DS je saopštila da državni organi moraju nesmetano obavljati svoj posao, bez obzira na stranačku pripadnost, funkciju ili status pojedinaca koji su predmet istrage.

Goran Knežević- gradonačelnik s vizijom

Zrenjanin –  Gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević uhapšen je juče oko sedam časova ujutru u svojoj kancelariji u Gradskoj kući. Na vanrednoj konferenciji za novinare u Zrenjaninu saopšteno je da je sve dužnosti uhapšenog gradonačelnika preuzeo njegov zamenik Goran Kaurić. Prema rečima Kaurića, sva javna preduzeća u Zrenjaninu i admistracija grada rade normalno. Knežević je gradonačelnik Zrenjanina od 2000. Spekulacije da je umešan u afere pojavile su se kada je smenjen s mesta predsednika vojvođanskih demokrata u junu prošle godine. Knežević je do skoro bio član Predsedništva DS, a u junu prošle godine bio je prvi čovek vojvođanskih demokrata, kada je na tu funkciju postavljen Dušan Elezović. Tada se spekulisalo da je Knežević smenjen zbog sumnji da je bio umešan u sumnjive poslove i povezan sa tajkunima. Od 2006. do početka 2008, pod Kneževićevim vođstvom, Zrenjanin je sklopio više od 20 ugovora o „grinfild“ investicijama, čija ukupna vrednost prelazi 400 miliona evra. Na USAID-ovom takmičenju lokalnih samouprava o ostvarenim uslovima za poslovanje „Investirajte u Srbiju“ 2006. Zrenjanin je osvojio titulu najatraktivnijeg grada za investiranje u Srbiji, 2007. proglašen je za grad budućnosti, a godinu dana kasnije ga je Svetska banka rangirala na prvo mesto među gradovima u Srbiji u pogledu ukupno oranizovanog poslovnog ambijenta. Zbog sve intenzivnijeg razvoja, Zrenjanin je poslednjih godina postao obećani grad za građevinare. Cene kvadrata vrtoglavo rastu, gradilišta niču na sve strane, a u javnosti su se čule spekulacije da se veliki broj tih poslova obavlja nelegalno. Goran Knežević je dobitnik nagrade „Gradonačelnik s vizijom“, kao najbolji lider lokalne samouprave u Srbiji za 2007. Diplomirao je ekonomiju na Beogradskom univerzitetu. Bio je narodni poslanik u Skupštini Srbije od 2003. do 2007. M. Pudar

Kada je teško, pozovi Gvozdena

Novi Sad – Vlasnik agencije za obezbeđenje Gvozden, Uglješa Grgur je prošle godine napustio OO DS u Žitištu, čiji je bio dugogodišnaji član, saznaje Danas. Naš izvor tvrdi da je od tada član OO DSS u Žitištu, gde je odbornik u lokalnom parlamentu. Novosadska detektivska agencija za fizičko obezbeđenje lica i objekata Gvozden, čiji je vlasnik i osnivač Uglješa Grgu,r najstarija je agencija takve vrste u bivšoj Jugoslaviji. Nije trebalo mnogo mudrosti, pričao je svojevremeno Grgur, da bi se dokučilo da tržište naprosto vapi za takvom vrstom usluga.

Cela pobednička kampanja DOS-a, tada još u opoziciji, tekla je pod budnim okom Grgurovih momaka. Mnoge od sadašnjih političkih prvaka čuvaju i dan-danas. Vlasnik Gvozdena lično bio je prisutan na sastanku, 10. januara 2000, kada je formirana pobednička izborna koalicija. Inače, ovo nije jedina veza vlasnika Gvozdena s politikom. Ove godine agencija Gvozden se nadmetala s beogradskom agencijom Progard na konkursu opštine Zrenjanin za čuvanje polja u zrenjaninskom ataru. Agencija Gvozden je angažovana i tokom privatizacije, a jedan od najupečatljivijih primera je i privatizacija novosadskog HINS-a, prilikom koje su asistirali. A. Đ.

 

Preduzetnik iz Beograda – Branko Savković

Ime Branka Savkovića, Vladimir Popović Beba, bivši šef Vladine kancelarije za odnose sa medijima svojevremeno je povezao s kapitalom Milorada Ulemeka Legije. „Savković Legijin novac oplođuje i kroz druge investicije od kojih je najunosniji posao s kupovinom zemlje i to one koja ubrzo pošto je Savković kupi, dobija dozvole za izgradnju benzinskih stanica. Posao je apsolutno legalan, Savković i njegovi partneri, rođaci, kumovi, među kojima je i jedan rođak Meše Selimovića, kupuju zemlju od seljaka uz lokalne ili magistralne puteve po niskoj ceni, a onda uz pomoć veza iz samog vrha države te parcele preko noći dobijaju upotrebne dozvole za izgradnju benzinskih i servisnih stanica. Tako zemlja vredna 50 ili 100 hiljada evra, preko noći postaje kapital od 3, 5 ili 10 miliona u zavisnosti da li je parcela uz budući autoput Horgoš – Požega ili je recimo benzinska stanica na Zvezdari. Savković ove poslove radi sa konzorcijumom OMV Jugoslavija i to kao suinvestitor, pa se tako u nekim projektima Legijin novac ulaže ortački u izgradnju benzinskih pumpi ove ugledne firme i tako ostvaruje profite. Legalno i jednostavno, zar ne?! Problem je samo što te dozvole daju državni organi, koji su dužni da provere i poreklo novca, kao i osobe koje tim novcem raspolažu…“, rekao je Popović u jednom od intervjua.

Inače, Savković je suinvestitor izgradnje pumpe OMV u ulici Partizanski put, za čiju izgradnju je 2002. godine rešenje dobio od Beograda.

 

Bojan Selimović- od dirketora Studija B do investitora

Bojan Selimovic je po obrazovanju pravnik, novinarsko iskustvo sticao je u Susretu, Večernjim novostima, Eksport presu i Radio Beogradu. Početkom 2001. izbran je za direktora beogradske televizije Studio B. Organizatorske sposobnosti oprobao  je kroz Festoviziju, „Grad otvorenog srca“, „Moj Beograd“, produkciju „Mulana“…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari