Kako je Vučić hitnuo lopticu u opozicionu šumicu? 1foto FoNet/Aleksandar Barda

Posle dogovora u Ohridu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o aneksu za implementaciju Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, će čini se, pokušati da staviti opoziciju pred dva izbora.

Jedan izbor bi mogao biti preciznije određivanje opozicije za ili protiv toga da Srbija zaustavi članstvo Kosova u UN.

Drugi bi mogao da se odnosi na takozvanu proevropsku opoziciju odnosno to bi mogao da bude test da li su zaista za evropske integracije, odnosno hoće li prihvatiti implementaciju sporazuma i aneksa sada ili u budućnosti kada i ako budu došli na vlast.

Pred prvi izbor bi predsednik Srbije će svoje oponenete mogao da stavi dokumentom koji je najavio u svojim obraćanjima posle sastanak u ohridu. Vučić je najavio da će pozvati u ponedeljak ili utorak predstavnike parlamentarne opozicije da im predstavi dokumente ali i da se dogovore o opštem aktu koji bi, kako je rekao, prošao kroz Skupštinu, na „ozbiljan način“.

On je i u nedelju, dan posle sastanaka, ponovio da neće implementirati deo Sporazuma koji se odnosi na „puštanje Kosova u UN“ i da ga neće priznati de fakto i de jure.

– Neću da implementiramo ništa što se tiče Kosova u UN ili bilo kakvog de fakto i de jure priznanja. Čak razmiljam da idemo sa jednim opštim aktom kroz Skupštinu da bi to bilo jasno – precizirao je on.

Može se pretpostaviti da će se dogoditi ista situacija kao i početkom februara, kada je opoziciju pozvao na konsultacije oko tada francusko-nemačkog plana, i stavio je pred izbor otići ili ne, koji je doveo do podela.

Stav partija takozvane državotvorne opozicije (Novi DSS, Dveri, Zavetnici i Poks) ali i Narodne stranke, koje su Vučića već okarakterisale kao izdajnika zbog prihvatanja Sporazuma, biće posebno zanimljiv kada bude trebalo da se izjasne hoće li podržati dokument koji je Vučić na konferenciji najavio a čijim će usvajanjem u parlamentu vladajuće stranke, pogotovo SNS, poslati poruku građanima da zaista neće dozvoliti da Kosovo postane članica UN i da neće prekršiti Ustav Srbije u kojem se u preambuli Kosovo tretira kao deo Srbije.

Ni ostatak opozicije moguće neće biti pred lakom odlukom, budući da će i jedni i drugi najverovatnije biti etiketirani kao lažne patriote ako ne prihvate taj dokument.

Ovoj, takozvanoj, proevropskoj opoziciji, biće još teže da kritikuje Vučića zbog neimplementacije sporazuma i aneksa budući da je sada poglavlje 35 dobilo pun sadržaj i merila kojim će meriti napredak ispunjavanja obaveza, što će direktno, doduše kao i do sad, uticati na napredak evropskih integracija.

Još će im teže biti, ako dođu na vlast pa budu morale, zarad integracija da poštuju sporazum koji vodi Kosovo u UN.

Vučiću je u tom pogledu mnogo lakše, jer se, tokom ovih deset godina ispostavilo da njemu integracije i nisu najbitnije, pa ga ni stajanje ili nazadovanje u tom procesu uopšte politički ne uznemirava.

Sociolog Jovo Bakić povodom Vučićeve najave i nove dileme opozicije kaže da Vučić pokušava da podeli odgovornost i da ćemo videti kako će opozicija reagovati.

– Autoritarni nepomenik sam vodi politiku, pa za nju treba sam i da snosi odgovornost. No, videćemo kako će na to reagovati drugi politički delatnici. pretpostavljam da će ga radikalni desničari odbiti s optužbom za počinjenu izdaju, a umereni prihvatiti nepristojnu ponudu jer tako i oni kađu da formalno ne priznaju Kosovo – kaže Bakić za Danas.

Politkolog Bojan Vranić za Danas navodi da je poziv na parlamentarne konsultacije svojevrsna repriza epizode, koju je predsednik Vučić već nudio opoziciji i pre nego što je dogovoren evropski predlog.

– Od tada, situacija se promenila, posebno sa mapom puta, pa je Vučiću potrebna nova potvrda legitimiteta za donesenu odluku. Poziv takođe može biti i svojevrsna pružena “politička ruka”, da se stranačke akrivnosti sa uličnih “izdajnika”, “lažljivica” i “Francuza” vrate u okvire parlamentarne debate – ukazuje on.

Opisujući moguću reakciju opozicije na Vučićev najavljeni dokument, podseća da se opozicija već izjasnila oko dogovorenog teksta sporazuma i da smo tu videli konsenzus oko UN, odnosno da nijedna parlamentarna stranka nije za to da Kosovo dobije stolicu.

– U tom smislu, razgovori su samo aklamcija – zaključuje Vranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari