Poštovanje Ustava Srbije po potrebi: Da li Vučić zna šta su ovlašćenja predsednika, a šta ne? 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

U sredu se Aleksandar Vučić u svojstvu predsednika SNS pozvao na Ustav Srbije rekaši da ime mandatara za sastav nove vlade može da saopšti samo kao predsednik Srbije te rekao da će to učiniti u roku od 48 sati.

Već u subotu ujutru ispoštovao je ustavno ovlašćenje i saopštio da će Ana Brnabić biti mandatrka za sastav nove vlade, ali ujedno i prekršio Ustav imenovavši kao predsednik Republike imena budućih potpredsednika vlade i rekavši da Brnabić neće biti premijerka do kraja mandata.

Podsetimo, Vučić je nakon sednice SNS kazao da mu Ustav ne dozvoljava da saopšti ime novog premijera kao predsednik stranke te da će to učiniti kao predsednik republike za dva dana.

– Mogu da vam kažem da će i Brnabić i Vučević biti deo nove Vlade, a na kojoj funkciji moći ćete da zaključite na osnovu moje odluke za dva dana – kazao je Vučić, dodajući da su oboje dobri kandidati.

Tri dana kasnije saopštio je da će Ana Brnabić mandatarka za sastav nove vlade Srbije, na osnovu Ustava Srbije i Zakona o predsedniku Republike.

„Ana neće biti četiri godine predsednik Vlade. Njen mandat će trajati kraće i doći će do promena u Vladi 2024. godine“, naveo je Vučić u obraćanju iz Predsedništva.

Tada je rekao i da će potpredsednici vlade biti Miloš Vučević i Siniša Mali, dok će kandidat Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić imati veoma značajnu funkciju u Vladi i biće koordinator službi bezbednosti.

Imenovanja članova vlade, kao i skraćenje mandata vladi, međutim, nisu u skladu sa Ustavom Srbije, Zakonom o predsedniku i Zakonom o vladi, već je to posao mandatarke za sastav vlade.

Ustav Srbije jasno propisuje da predsednik Republike predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista, dok kandidat za premijera skupštini iznosi program Vlade i predlaže njen sastav.

Prema Ustavu, mandat Vlade traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala, a to je četiri godine.

„Mandat Vlade prestaje pre isteka vremena na koje je izabrana, izglasavanjem nepoverenja, raspuštanjem Narodne skupštine, ostavkom predsednika Vlade i u drugim slučajevima utvrđenim Ustavom“, navodi se u Ustavu, a ne kada odluči predsednik države ili neke partije.

Dodaje se da Narodna skupština odlučuje o izboru Vlade u celini.

Isto se navodi i u zakonima o predsedniku i vladi.

Sociolog Jovo Bakić kaže za Danas da smo već oguglali na to da predsednik Srbije donosi odluke koje nisu u skladu sa Ustavom.

„Ustav uglavnom i služi tome da ga predsednik SNS-a stalno krši, jer se tako dokazuje kao autoritarni vođ za kojeg ne važe zakonska ograničenja“, objašnjava Bakić.

Dušan Milenković sa Fakulteta političkih nauka takođe navodi da predsednik Srbije nema nikakva ovlašćenja da kadrira u izvršnoj vlasti osim protokolarnog imenovanja mandatara, nakon što ga ovaj/ova informiše da ima obezbeđenu većinu u Narodnoj skupštini.

„Međutim, Vučić je uništio sve institucije i obezvredio  srpski Ustav odavno, tako da je ovo u skladu sa postojećim (realnim) političkim sistemom u Srbiji“, ocenjuje Milenković za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari