Potvrđena saznanja Danasa: Srbija nabavlja 12 aviona tipa "rafal" od Francuske 1Foto: EPA-EFE ANDREJ CUKIC

Objavom informacije da će Srbija kupiti 12 borbenih aviona tipa „rafal“ od Francuske, prema dogovoru predsednika dve države Aleksandra Vučića i Emanuela Markona, koju su preneli strani mediji, potvrđena su ekskluzivna saznanja Danasa sa početka marta ove godine.

Kako je Danas ranije pisao, Vučić i Makron su održali sastanak telefonskim putem i tom prilikom su razgovarali o aktuelnoj situaciji u Evropi i krizi u Ukrajini izazvanoj napadom Rusije na tu zemlju.

Makron je tada „pozdravio način na koji je Srbija glasala u Ujedinjenim nacijama“, kako je zvanično saopšteno iz Predsedništva Srbije, a nezvanično je Danas saznao da je reči bilo i o razmeni naoružanja, odnosno nabavci cele eskadrile borbenih mlaznih aviona tipa „rafal“ koji se proizvode i Francuskoj.

Rafal je francuski višenamenski dvomotorni mlazni lovac četvrte generacije, naoružan po NATO standardima, prema informacijama dostupnim na internetu. Rafal je zamišljen kao oslonac Francuskog ratnog vazduhoplovstva i Francuske ratne mornarice, kao i inostranih tradicionalnih korisnika borbenih aviona.

Sada je ovu informaciju preneo Rojters citirajući pisanje francuskog poslovnog nedeljnika „Le Tribune“.

Ovaj list navodi da će se prodaja dogoditi u 2022. godini i biće reči o 12 letelica. Napominju da je prvobitno bilo razgovarano o šest aviona. List takođe izveštava da je Daso navodno poslao ponudu srpskoj strani u martu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari