Drug Mrka kao graditelj ili relikt Miloševićevih devedesetih: Predlog da se po Milutinu Mrkonjiću nazove obilaznica oko Beograda podelio političku javnost 1Milutin Mrkonjić Foto: MIROSLAV DRAGOJEVIĆ

Najava Ivice Dačića, lidera SPS, da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložiti nadležnim državnim institucijama da obilaznica oko Beograda ponese ime počasnog predsednika socijalista Milutina Mrkonjića, podelila je političku javnost Srbije.

Iako niko od sagovornika Danasa ne spori stručnost i zasluge Mrkonjića, pojedini opozicioni političari, smatraju da javni objekti ne bi smeli da nose ime po bliskim saradnicima Slobodana Miloševića.

Vladan Zagrađanin, funkcioner SPS, kaže da su socijalisti zahvalni predsedniku Srbije na predlogu da obilaznica oko Beograda ponese ime počasnog predsednika SPS Milutina Mrkonjića.

„Siguran sam da će i drugi to podržati, jer naš Mrka je to zaslužio“, kaže Zagrađanin.

Socijalisti podsećaju da je Mrkonjićeva zasluga nemerljiva i da je on kao graditelj obnavljao državu posle NATO bombardovanja.

„Milutin Mrkonjić je legenda srpskog graditeljstva i najveći neimar u novijoj srpskoj istoriji. Kada pogledamo šta je sve sagradio posle NATO agresije i za koji vremenski period, siguran sam da ima velike zasluge da obilaznica oko Beograda nosi njegovo ime. On je pre svega bio dobar čovek, sposoban, veliki stručnjak i mislim da Srbija nikada više neće imati takvog neimara i graditelja koji je sve pravio pre roka“, napominje Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije.

Da je predlog dobar, misli i Bratislav Jugović, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

„Kao levičara, raduje me ova inicijativa. Drug Mrka je bio veliki graditelj i stari beogradski šmeker. Imao sam i dobar lični odnos sa drugom Mrkonjićem. Košarka je bila naša tema. Mnogo je razloga zbog kojih me obradovala najava Ivice Dačića da će obilaznica oko Beograda poneti ime druga Milutina Mrkonjića“, kaže Jugović.

Ni opozicioni predstavnici ne spore da je Mrkonjić bio zanimljiv čovek i dobar stručnjak, ali da je imenovanje nekog infrastrukturnog objekta po bilo kom pojedincu, koji je bio na istaknutom položaju u vreme koje istorija pamati kao veoma teško i loše po Srbiju i njene građane je veoma nepromišljen potez.

„Milutin Mrkonjić je bio i ministar infrastrukture u vreme koalicione vlade DS-SPS. Besmisleno je i nepristojno da ja sada ocenjujem rad čoveka koji je bio deo vlade pre 10 godina i koji je na žalost preminuo. Ali, ako SPS želi da oda počast svom počasnom predsedniku, onda će možda želeti da to isto urade i sa svojim bivšim predsednikom Slobodanom Miloševićem. Ne znam koji infrastrukturni objekat bi bio adekvatan u tom slučaju. Put kojim nas je vodio Milošević bio je civilizacijska obilaznica i nacionalna stranputica“, poručuje Srđan Milivojvić, poslanik Demokratske stranke.

I Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret, smatra da javni objekti ne smeju da nose imena po pripadnicima režima Slobodana Miloševića. To bi, kako kaže, bilo ruganje žrtvama pomenutog režima na području cele bivše države, a pogotovo žrtvama tog režima u Srbiji.

„Ovo se odnosi i na Milutina Mrkonjića, za koga je potpredsednik Vlade i predsednik SPS-a Ivica Dačić osigurao da se po njemu nazove obilaznica oko Beograda, što će, kako kaže, obelodaniti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ne sporim stručnost Milutina Mrkonjića, ali to nije dovoljno za aboliranje pripadnosti sistemu koji je unazadio Srbiju. Mrkonjić je bio jedna od uzdanica u vreme vladavine režima Miloševića, te mu zločini tog doba nisu mogli biti nepoznati. O njima nikada nije govorio. Ni jedna žrtva tog režima nije dobila satisfakciju u kažnjavanju zločina u rečima Milutina Mrkonjića, a dobro je poznato da je bio u bliskim odnosima sa Mirjanom Marković i Slobodana Miloševićem“, kaže Veselinović.

Dodaje i da se ovim aktom otvara put i da se ostvari želja Milutina Mrkonjića da neka ulica ili bulevar u Beogradu ponese ime Slobodana Miloševića. Možda i Mirjane Marković.

Bojan Kostreš, liider Lige socijaldemokrata Vojvodine, smatra da Dačićeva najava ne iznenađuje, pošto je u skladu sa svime što nam se događa. Kako kaže, pitanje je dana kada će početi sa rehabilitacijom Slobodana Miloševića i njegove politike pošto su zločince iz drugog svetskog rata uglavnom rehabilitovali, a od Ratka Mladića svako malo prave idola.

„Dokle god se organizovano ne pobunimo i ne ponudimo vrednosnu i političku alternativu Aleksandru Vučiću i njegovim saveznicima, ovakve i slične stvari će nam se dešavati. Zato je LSV i pružila ruku saradnje svim proevropskim i građanskim organizacijama. Jedino kroz saradnju možemo nešto promeniti“, ističe Kostreš, dok Aleksandar Olenik, opozicioni poslanik u Skupštini Srbije, smatra da su Ivica Dačić i SPS dosledni u dve stvari: biti na vlasti po svaku cenu i sa svima bez obzira na politiku, pa tako mogu i sa DS i SNS. Druga stvar je, prema njegovim rečima, briga za svoje članove, a tu spadaju finansije, unosni poslovi, trgovina uticajem, zaštita od suda i tužilaštva, kao i propaganda.

„Ovo je ujedno i način kupovine glasova i održavanja na političkoj sceni. Ovaj predlog naziva je dokaz za ovakvo delovanje, ali i za rezultate odsustva lustracije“, zaključuje Olenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari