Zajedničko upravljanje Demokratskom strankom Borisa Tadića i Dragana Đilasa, predsednika i zamenika predsednika ove stranke pokušaj je smirivanja „strasti“ koje su se u redovima DS javile posle poraza na izborima, kažu sagovornici Danasa Predrag Simić, profesor FPN i Ognjen Pribićević, saradnik Instituta društvenih nauka.


Da će ubuduće demokrate voditi Tadić i Đilas, potvrdila je i potpredsednica DS Jelena Trivan, koju smo pitali da nam pojasni izjavu da će dvojica pomenutih političara ubuduće zajedno voditi stranku. Ona za Danas kaže da su „Tadić i Đilas predsednik i zamenik predsednika DS, tako da su i do sada zajedno vodili DS. „Ništa se tu nije promenilo“, kaže Trivan. Na pitanje Danasa da li to znači da nikakvog rivalstva između Tadića i Đilasa nije bilo, ona odgovara da su „svi rekli na tu temu šta su imali“. „Takvo pitanje je bespotrebno“, ističe Jelena Trivan.

S druge strane, Predrag Simić kaže za Danas da je takva izjava reakcija na „dosta intenzivne spekulacije kako će neuspeh demokrata na izborima uticati na unutarpartijske odnose“.

– Reč je o pokušaju smirivanja strasti i mislim da je zapravo to poruka jednog dela stranke drugom. Demokrate u septembru verovatno očekuje izborna skupština posle koje ćemo videti da li će stranka nastaviti dosadašnji trend ili će krenuti novim putem. Za sada je izvesno da će Zoran Živković biti protivkandidat Borisu Tadiću za lidersku poziciju, ali on nema velike šanse u nadmetanju sa aktuelnim predsednikom jer pripada generaciji Zorana Đinđića koja se povukla iz organa DS – ističe Simić.

Ognjen Pribićević ocenjuje za Danas da izjava Trivanove „predstavlja pokušaj demokrata da u trenutku kada se oporavljaju od izbornog šoka pokažu da su i dalje jedinstveni“.

– Nema tu šta da se komentariše, situacija je jasna, a kako će se stvari dalje razvijati ostaje da se vidi – smatra Pribićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari