Zašto se Konstraktina pobeda smatra pozitivnim znakom za opoziciju pred izbore? 1Foto: Screenshot YouTube/RTS Pesma Evrovizije - Zvanični kanal

Konstrakta je sve iznenadila svojom pobedom na festivalu Pesma za Evroviziju 22, a mnogi su na društvenim mrežama prokomentarisali kako je njena iznenađujuća pobeda pozitivan znak za opoziciju, da poput Konstrakte može da iznenadi i pobedi na izborima 3. aprila.

Sagovornike našeg lista smo pitali kako to komentarišu.

Goran Skrobonja, koautor mulitmedijalnog projekta TheRubber Soul project, navodi da smo ‘svedoci višedecenijskog urušavanja medijskog okruženja kičem, rijalitijima i gologuzim pevaljkama.

„Sama činjenica da je jedan ovakav koncept i nastup poput Konstraktinog odneo pobedu na domaćem izboru za Pesmu Evrovizije ohrabruje. Glasovi stručnog žirija ne iznenađuju, ali iznenađuje ogromna razlika u glasovima publike po razlici u broju SMS poruka publike koje su dali Konstrakti i drugoplasiranoj Sari Jo. U tom smislu se nešto menja, vlada opšte nezadovoljstvo baruštinom u kojoj živimo. Koliko će Konstraktina pobeda na domaćem izboru za Pesmu Evrovizije, imati uticaja na izbore ne znam, nisam siguran da hoće“, kaže Skrobonja.

Goran Mladenović, frontmen benda “Hrabri krojač”, napominje da bi voleo da bude optimista, ali nije siguran da će biti tako.

„Izbori domaćeg predstavnika za Pesmu Evrovizije su jedno, a parlamentarni, predsednički i beogradski izbori su nešto sasvim drugo“, kaže Mladenović.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, navodi da je “u poplavi kiča isplivalo je umetničko delo, pa se analogno tome očekuje da i na političkom planu prevlada kvalitet“.

“Prvo, Konstrakta i njena pesma su izvanredne i drago mi je što će na lep način predstaviti Srbiju na Evroviziji. Drugo, tvrdnja opozicionih medija da Konstrakta predstavlja pobedu građanske Srbije svedoči o njihovoj punoj svesti da su lideri opozicije uzrok i posledica njene propasti“, kaže Nebojša Krstić, marketinški stručnjak.

Pokret Ne davimo Beograd i koalicija „Moramo“ saopštili su da je pobeda Konstrakte važna za podizanje svesti o nedostupnom zdravstvenom osiguranju.

„Ovo je važan i veliki iskorak ka podizanju svetsti javnosti o problemima sa nedostupnim zdravstvenim osiguranjem, koje imaju brojni građani Srbije, a posebno umetnici i kulturni radnici. Umetnici i radnici u kulturi u Srbiji su, usled vladajućih politika i novih zakonskih okvira koje godinama unazad urušavaju i degradiraju njihov radni status, dovedeni u neizvestan i krajnje nesiguran društveni položaj. Iako ovo društvo itekako poštuje i ceni umetnički rad, živimo u zemlji u kojoj je većina kulturnih radnika i radnica na stalnoj ivici preživljavanja, iako vladajuća elita pokušava da stvori drugačiju, lažnu sliku da su to razmaženi, večito nezadovoljni i bogati ljudi“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari