Saša Paunović o deset godina vlasti SNS: Kad bi vođa otišao u penziju, svi zombiji bi se pretvorili u prašinu 1Saša Paunović Foto: Beta/Miloš Miškov

Živimo roman epske fantastike. Okupirala nas je mračna sila. Zlo je ušlo u sve pore društva i zagadilo i otrovalo sve sa čim je došlo u dodir. Srbija je ruinirana korupcijom koja se valja sa kraja na kraj države. Naprednjačke vojvode pijane od opljačkanih para i moći orgijaju. Srećni robovi u plavim prslucima spaljuju svaku slobodnu ideju i svakog jeretika koji se usudi da bude protiv vlasti u medijskim krematorijumima.

To kaže za Danas Saša Paunović, nekadašnji predsednik opštine Paraćin, koja je je među poslednjima „pala“ pod vlast naprednjaka, odgovarajući na pitanje kako vidi 10 godina vlasti SNS.

* Kako i koliko su promenjeni Srbija i lokal za tih 10 godina?

Ukinuto je pravo na slobodno mišljenje i bavljenje politikom svakom van SNS. Lokalna politika i lokalna samouprava su zatrti. Opštine vode zombiji od kojih se samo čuju hvalospevi vođi. Suštinska razlika između SNS i DS jeste i u tome što je SNS zastupnik centralizacije, a DS decentralizacije. Međutim, SNS centralizaciju realizuje kroz mrežu “partijskih koordinatora” koji se postavljaju u centrali stranke i koji kontrolišu svaku odluku lokalnih vlasti, od zapošljavanje portira, do postavljenja predsednika opštine, a ne kroz državne institucije. Odlučuju o parama, javnim nabavkama, dobijanju poslova, konkursima za dodelu para po svim osnovama. Ovo odlučivanje naravno sprovode u interesu stranke a ne građana.

* Zbog čega su naprednjaci tako uspešni u održavanju na vlasti?

Zato što ukoliko im se suprotstavite mogu da vas na ovaj ili onaj način ubiju i sa tim nemaju nikakvog problema. Privatizovali su državu. Isisavaju milijarde. Tim parama ustoličili su mafiju ili ona njih, zavisi od pogleda na stvari. “Likvidiraju” svakog ko bi mogao da ih ugrozi, a ne da se podmititi. Pod “likvidacijom” smatram uništavanje ljudi putem “medija”, hapšenja pod lažnim optužbama, pritvaranje političkih protivnika uz pomoć korumpirane policije i pravosuđa, uništavanje poslova preko korumpiranih inspekcija, slanje mafije da preti deci, prebijanje po potrebi, sve do stvarne mogućnosti pucanja u leđa. To je tajna njihovog “uspeha”.

* Da li su oni uspešni i jaki ili je opozicija nesposobna, bezidejna i beu programa da ih smeni?

Daleko smo od bilo kakve programske i idejne političke borbe. Opozicija, pre svega DS, je sistematski razorena tokom ovih deset godina. Stotine su uhapšene pod lažnim optužbama, uz veselje u „građanskoj javnosti“ i mesecima nevini držani u pritvoru. Uz asistiranje „slobodnih medija“ i „civilnog društva“ izmenjeni su zakoni, srezani prihodi političkih organizacija iz budžeta kako se pare ne bi „bacale na stranke“, organizovani prevremeni izbori, da bi se DS kao glavna pretnja u to vreme trajno finansijski onesposobila. Usledio je direktan pokušaj preuzimanja DS od strane SNS, finansijski i medijski se pružala podrška „pučistima“ – kolaboracionistima i na kraju smo dobili i lažnu opoziciju koju je kreirao režim. Svaka stvarna opoziciona grupacija ima svoj režimski „flaster“ koji zauzima određeni deo političkog spektra.
SNS se temeljno bavio eliminisanjem organizovane političke pretnje po vlast i to su radili uz korišćenje i nezakonitiih sredstava.
I opozicija je načinila brojne greške.

Energija protesta 2018/19 nije iskorišćena za izgradnju organizovanog opozicionog fronta za izbore 2020. već je udavljena u ideji bojkota. „Konjica“ u vidu EU nije intervenisala i rešila problem. Nije došlo do poboljšanja, nego do pogoršanja izbornih uslova. “Deligitimizacija” režima bojkotom bila je Pirova pobeda opozicije. Bojkotom lokalnih izbora dodatno je razoren temelj opozicionog organizovanja – lokalne organizacije. Izbori 2022. bili su zato samo „hvatanje daha“. Činjenica da nismo imali kandidata za gradonačelnika Beograda pred izbore koji su došli u redovnom roku prilično je poražavajuća.

* Šta ce biti s naprednjacima kad Vučić ne bude više predsednik stranke?

Vučić će uvek biti predsednik SNS. Odlučivaće i onda kad ne bude formalno na čelu stranke. SNS bez Vučića neće postojati. To je simbioza. NJihovi lokalni predstavnici su omraženi, ali su mase opčinjene vođom. Ta “ljubav” se naravno pumpa preko “medija”. Na toj opčinjenosti jašu lokalne kabadahije, bez nje njih ne bi bilo. Kad bi vođa otišao u penziju, svi ti zombiji bi se pretvorili u prašinu. To vam je još jedna analogija sa epskom fantastikom. Kad zora svane i petao kukurikne, eliminiše se izvor mračne sile. Hipnotisane mase progledaju i umlate močugama one bauke i orke koji nisu blagovremeno pobegli u rupe u zemlji. Tako će to biti i sa naprednjacima.

Opoziciji je potrebno otrežnjenje

Opoziciji je potrebno otrežnjenje. Prvo – da shvati da se nikakvi stranci neće umešati i doneti demokratiju dok „opozicioni građani“ leže na divanu. Drugo, da SNS neće biti smenjen bez ozbiljne investicije u disciplinovanu organizaciju i znanje potrebno za politički rad na terenu, na lokalu. Treće, ova borba je maraton, a ne trka na sto metara. Četvrto u ovom procesu će biti žrtava i metod koji treba primeniti je rad fokusiran na organizaciju i front aktivista, a ne na pojedinačne lidere, jer tako režim ima manje mogućnosti da nanese štetu. Peto, režim neće biti pobeđen „na foru“, nego upornim radom i organizacijom. Ko to ne razume nek se skloni da ne smeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari