Vučić: Odbio sam kompromisno rešenje EU i Kvinte za KiM 1Foto: FoNet/Instagram Budućnost Srbije AV

„Zahtev Saveta je povlačenje kosovskih trupa. Tražimo hitan odgovor Evropske unije – da li postoji Briselski sporazum u pravnom prometu i kada će biti formirana Zajednica srpskih opština? I njihovo ćutanje i nedobijanje odgovora biće nam jasan znak da taj sporazum više ne postoji“, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon hitne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost sazvane zbog situacije na Kosovu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon današnje hitne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost povodom situacije na Kosovu istakao je da je odbio „kompromisno rešenje“ koje su mu predložile zemlje Kvinte i Evropske unije za rešavanje aktuelne krize, kao i da je za to dobio podršku Saveta, a da od Evropske unije očekuje da kaže da li je Briselski sporazum i dalje na snazi ili ne.

„U razgovoru sa predstavnicima najmoćnijih zemalja sam dobio predlog kako treba da izgled tobož kompromisno rešenje, ali ja sam to odbio. Prevešću vam – to je rešenje kojim bi Albanci zaboravili na 70 odsto onoga što su planirali da rade ali bi uveli 20 do 30 odsto mera. Reći ću Vam prosto zašto sam to odbio, a potom i dobio saglasnost Saveta za to. Sit sam politike svršenog čina. Na barabske, kriminalne trikove Prištine više niko neće da pristane“, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je obrazložio i šta su zahtevi Saveta za nacionalnu bezbednost dogovoreni na prethodno održanoj sednici.

„Zahtev saveta je povlačenje svih trupa i povratak na pređašnje stanje. A onda idemo u Brisel da pregovaramo o svemu. Još jedan uslov je da tražimo hitan odgovor Evropske unije – da li postoji Briselski sporazum u pravnom prometu i kada će biti formirana Zajednica srpskih opština? I njihovo ćutanje i nedobijanje odgovora biće nam jasan znak da taj sporazum više ne postoji. Pozivamo EU, SAD i Veliku Britaniju da ukinu protivpravno donetu presudu Ivanu Todosijeviću jer to smatramo sledećim velikim razlogom za krizu“ naveo je Vučić.

On je rekao da Srbija ovim zahtevima pokazuje dobru volju i ostavlja dovoljno vremene „nekima u Prištini“ da promene svoje „loše odluke“, kako je ocenio predsednik Srbije.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara objasnio da u slučaju da je Srbija prihvatila predloženo rešenje, jedinice Rosu bi se odmah povukle sa administrativnog prelaza ali da Srbija nije pristala na njihove uslove.

„Mi tražimo da se povuku ali bez njihovih uslova, oni misle da mi treba da budemo srećni i zadovoljni što će da nam daju probne tablice i stavljaju stikere. Evropskoj uniji svaka čast, njihovo je da nude ali naše je da kažemo da ili ne. Neću da prihvatim ono što je zahtev onih koji su dogovarali sa Prištinom kako da to izvedu“, naglasio je Vučić.

Na dalja pitanja novinara – kako će se rešiti kriza ako Srbija ne pristaje na ponuđeno rešenje, Vučić je istakao „rešiće se, ali bez ponižavajćeg pristanka Srbije na ono što joj se nudi“.

Predsednik Aleksandar Vučić predsedavao je danas hitnom sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj je razgovarano o poslednjim potezima Prištine i situaciji na Kosovu i Metohiji.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost počela je oko 10 časova u Palati „Srbija“.

Zasedanju su prisustvovali ministri Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislav Gašić, javlja RTS.

Prethodno je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečla objavio da su na severu Kosova raspoređene dodatne policijske jedinice u cilju primene odluke vlade o reciprocitetu u obavezi izdavanja privremenih registarskih tablica za vozila iz Srbije.

„Kako bi omogućilo slobodno kretanje građana i po isteku ugovora od 14. septembra 2014. godine, ministarstvo je donelo rešenje kojim se ueđuje obaveza izdavanja privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa registarskim oznakama Srbije koja na svim graničnim prelazima ulaze na teritoriju Kosova“, naveo je kosovski ministar u objavi na Fejsbuku.

Pripadnici Kosovske policije su juče i u noći između subote i nedelje na Jarinje dopremili desetak montažnih kontejnera, što je izazvalo zabrinutost Srba na severu Kosova.

Raspoređivanje specijalnih snaga kosovske policije na prelazima Jarinje i Brnjak izazvalo je nezadovoljstvo Srba sa severa Kosova koji su sa stotinama vozila blokirali saobraćaj na putevima koji vode ka prelazima.

Priština je juče počela da skida srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i da ih zamenjuju svojim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari