Selaković u Gvatemali: Srbija sa zemljama Centralne Amerike deli iste vrednosti 1Foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/MO)

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković izjavio je danas u Kongresu Gvatemale da Srbija sa zemljama Centralne Amerike deli iste vrednosti, koje se ogledaju u borbi za humaniji, pravedniji i solidarniji svet.

Na svečanoj sednici Odbora Kongresa Gvatemale za spoljne poslove, Selaković je čestitao centralnoameričkim državama 200. godišnjicu njihove nezavisnosti, u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade i građana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Uprkos velikoj geografskoj udaljenosti naših nacija, ponosan sam što sam sa vama kako bih predstavio Srbiju kao zemlju koja deli vrednosti sa zemljama Centralne Amerike. Naše nacije su slobodoljubive, delimo iste vrednosti, i ponosni smo na naše prijateljstvo sa centralnoameričkim zemljama“, rekao je Selaković.

Naveo je da je Beograd opredeljen za jačanje saradnje sa svim zemljama tog dela sveta i u okvirima regionalnih organizacija, i izrazio zahvalnost Srbije zbog statusa posmatrača u Sistemu centralnoameričke integracije (SICA).

Govoreći o značaju regionalnog organizovanja, Selaković je rekao da je Srbija „predvodnik u regionalnim inicijativama na Zapadnom Balkanu i Jugoistočnoj Evropi“, i dodao da to potvrđuje i inicijativom Otvoreni Balkan u kojoj učestvuje sa Severnom Makedonijom i Albanijom, navodi se u saopštenju.

„Na putu smo da uspostavimo zajedničku organizaciju koja će pomagati svakoj od zemalja u slučaju prirodnih katastrofa. Naša solidarnost je dokazana i u vreme pandemije korona virusa“, rekao je Selaković na sednici kojoj su prisustvovali ambasadori svih centralnoameričkih i mnogih južnoameričkih država.

Dodao je da je Srbija „ono što je uspela da stvori reformama upotrebila kako bi podržala prijateljske zemlje u regionu i širom sveta“, doniravši 1,1 milion doza vakcina.

„Treba da znate da postoji jedna evropska zemlja koja deli vaše vrednosti i koja se bori za humaniji, pravedniji i solidarniji svet. Živelo naše prijateljstvo i nezavisnost i sloboda bratskih zemalja Centralne Amerike“, kazao je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari