Poslanici podržali pomoć od 100 evra mladima, glasanje oko 16 časova 1Skupština Srbije Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic

Poslanici Skupštine Srbije najavili su da će oko 16.00 časova glasati o predlogu da se mladima od 16 do 29 godina isplati pomoć države od po 100 evra.

Poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević pohvalio je predlog da se i mladima isplati pomoć zbog kovida.

Osvrnuo se na ekonomsku krizu u celom svetu zbog virusa i pohvalio rad vlade Srbije, način na koji je isplaniran budžet za 2022. godinu i nivo stranih investicija.

Muamer Bačevac iz Socijaldemokratske partije Srbije takođe je pohvalio ekonomsku politiku vlade, a naročito zbog pažnje koju poklanja mladim ljudima.

„Možda putovanje, možda neka knjiga i ulaganje u svoje znanje“, pretpostavio je poslanik kako će mladi potrošiti po sto evra.

Ipak se u većem delu govora osvrnuo na nedavna dešavanja u Sandžaku i rekao da ga pogađaju „nemile scene koje su se mogle videti za Božić i Novu Godinu“, a kada su pojedinci pretili Bošnjacima.

Zoltan Pek iz Saveza vojvođanskih Mađara podržao je predlog za pomoć mladima i ponovio ko će sve imati pravo na pomoć.

Pek je ponovio proceduru za građane od 16 do 29 godina, da je prijava od 15. januara i kako se do novca može doći.

Poslanica SPS- a Snežana Paunović rekla je da treba i od mladih poslanika čuti kako su doživeli ovakvu pomoć države i pohvalila što se pomoć države odnosi baš na mlade ljude.

Ona je od ministra tražila da ponovi ko su mladi ljudi koji dobijaju pomoć i kako da do nje dođu.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je prvi korak da poslanici izglasaju zakon, pa objavljivanje u Službenom glasniku, pa da zakon stupi na snagu dan kasnije, dakle 13. ili 14. januara.

„Svako ko je do tog dana napunio 16 godina ima pravo na pomoć“, rekao je ministar i dodao da je sve detaljno objavio na svom instagram profilu.

Anketa je pokazala da će „neko da kupi patike, neko da plati ratu za letovanje, a jedan je čak rekao da će da zaprosi devojku“, rekao je Mali i istakao da će se novac svakako vratiti nazad u budžet.

Ministar je detaljno ponovio sve pomoći koje su uplaćene građanima i privredi zbog kovida 19., koliko su dobili penzioneri, turistički radnici, zanatlije i dodao da je pokazana odgovorna ekonosmka politika.

„Ne znam da li je neka zemlja reagovala u takvom obimu kao Srbija“, rekao je Mali.

Poslanica SNS Aleksandra Tomić osvrnula se na period pre nego što je ta stranka došla na vlast i iznela niz kritika na račun prethodne vlasti.

Pohvalila je predlog pomoći mladima, iznela tvrdnju da se mladi ubrzano vraćaju u Srbiju što je, kako smatra rezultat mera ove vlade.

Skupština će danas raditi bez redovne pauze, a glasanje je najavljeno za 16. 00 časova.

Mali: Od 1. februara počinje isplata po 100 evra mladima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, obrazlažući Predlog zakona o Privremenom registru državljana Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti kovid-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, da će 1. februara početi isplata po 100 evra mladima.

„Zakon omogućava isplatu 100 evra u dinarskoj protivvrednosti za sve državljane Srbije sa navršenih 16 do navršenih 29 godina. Ovo je deo programa da se umanje negativne posledice kovid-19, pandemije koja je izazvana korona virusom i da pomognemo i ovu kategoriju građana Srbije“, rekao je Mali u Skupštini Srbije.

On je kazao da prijava za 100 evra počinje u subotu, 15. januara i zavrašava se 30. januara.

„Mi ćemo već od 1. februara krenuti u isplatu 100 evra na račune svih onih koji su se za ovu pomoć prijavili“, rekao je Mali i naveo da će ovaj novac biti isplaćen 1, 2. i 3. februara.

Mali je kazao da za pomoć od 100 evra mogu da se prijave svi oni koji „imaju navršenih 16 godina i navršenih 29 godina i to na dan objavljivanja ovog zakona“, dodavši da je proces prijavljivanja jednostavan.

„Broj lične karte, JMBG i izbor računa u banci u kojoj želite da primite 100 evra. Ukoliko to lice nema račun u banci, bira samo naziv banke, a mi ćemo u njegovo ime otvoriti račun u toj banci, i on će sa svojim ličnim dokumentom biti u mogućnosti da taj novac podigne“, rekao je Mali.

Mali je podsetio da će u petak, 14. januara na račune svih zdravstvenih radnika biti uplaćeno po 10.000 dinara, dok će penzioneri 10. februrara dobiti po 20.000 dinara.

Neki poslanici zabrinuti zbog dešavanja u Priboju, neki traže orden za sudiju iz Australije

Poslanici Skupštine Srbije pitali su danas nadležne šta će preduzeti u vezi sa porastom nacionalističkih pretnji u Priboju i Novom Pazaru.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović osvrnuo se na najnovija dešavanja, podsetio na prijateljstvo srpskog i bošnjačkog naroda i istakao da je dobro što će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra posetiti Priboj kako bi se smirile tenzije.

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović uputio je pitanje javnom tužilaštvu , kako je rekao „ne zato što ima poverenje u njega, nego da skrene pažnju koliko institucije ohrabruju i dozvoljavaju širenje nacionalne i verske mržnje“.

I on je podsetio da je policija činila zločine u Sandžaku, i konkretno u Priboju devedesetih godina, a da sada svedočimo ponovonom porastu pretnji.

Poslanik smatra da se za pevanje pesama o veličanju Srebrenice, kao i „Božić je, pucaj u džamije“ treba zatražiti krivični postupak za raspirivanje verske mržnje i netrpeljivosti i za podsticanje genocida, za šta je kazna od tri meseca do 10 godina.

„Disciplinskim postupkom i formiranjem komisija negira se ozbiljnost ovog krivičnog dela“, rekao je Imamović.

Poslanik SNS-a Aleksandar Marković odgovorio je da ne postoji državni organ niti funkcioner koji nije osudio događaje iz Priboja.

„Predsednik će sutra braviti u Priboju gde će poručiti da Srbija država Srpskog naroda ali i svih građana koji u njij žive“, rekao je poslanik.

U nastavku, Marković je izneo niz kritika na račun ekoloških protesta i istakao da oni koji se protive rudnicima u stvari se bore protiv Vučića, i dodao da oni koji protestuju sada prete nasiljem.

Poslanik Radovan Arežina iz SPS osvrnuo se na dešavanja u Australiji u vezi sa Novakom Đokovićem i zahvalio sudiji Entonu Keliju što je „spasio demokratski obraz Australije“.

Poslanik je predložio Vladi Srbije da prigodno odlikuje sudiju Kelija.

Nakon pitanja, poslanici su prešli na jedinu tačku dnevnog reda, Predlog zakona o Privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć od 100 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari