U naredna dva meseca, do održavanja Izborne skupštine, sledi najprljavija kampanja od kada postoji Demokratska stranka. Dva potencijalna kandidata za predsednika partije Boris Tadić i Dragan Đilas imaju gotovo jednake mogućnosti da se posle 10. novembra nađu na čelu trenutno najveće opozicione stranke u Srbiji, tvrde izvori Danasa bliski i jednoj i drugoj „struji“ u DS.


Kako ocenjuju sagovornici našeg lista, aktuelni predsednik DS-a i njegov zamenik koristiće sve moguće načine u kampanji do Izborne skupštine kako bi došli do liderske pozicije u stranci. Đilas će, prema njihovim rečima, tom prilikom iskoristiti medije nad kojima ima kontrolu, ali i ona glasila koja su pod „okriljem“ naprednjaka.

Izvori Danasa objašnjavaju da Tadić ima blagu prednost u podršci kada je reč o ukupnom članstvu DS-a, dok njegov potencijalni rival ima više glasova u Glavnom odboru, što se i pokazalo na sednici održanoj u subotu u Sava centru. Imajući u vidu da delegatski način glasanja u stranci predstavlja kombinaciju članstva i GO, ova dva potencijalna kandidata za predsednika stranke su u ovom trenutku skoro potpuno izjednačena.

Kako Danas nezvanično saznaje, Tadić trenutno u širem Predsedništvu stranke ima podršku Dragoljuba Mićunovića, Dušana Petrovića, Marka Đurišića, Slobodana Homena i Boška Ristića, kao i onih funkcionera manje poznatih široj javnosti koji pomenuti „kontrolišu“. Aktuelni gradonačelnik Beograda Đilas uživa podršku Bojana Pajtića, Dušana Elezovića, a ukoliko se ispostavi da ima podršku i Ružice Đinđić, Borislava Stefanovića, Božidara Đelića, kao i polovine niškog odbora stranke, to će biti veoma ozbiljan adut za dobijanje podrške. U Beogradu jedino je opština Savski venac uz Tadića, koju drži Homen.

Potpredsednik DS Dragan Šutanovac, koji drži tridesetak odbora, pregovaraće u narednom periodu sa Đilasom i Tadićem o podršci i očekuje se da će do početka novembra odlučiti kojoj će se strani prikloniti. Član predsedništva Oliver Dulić ovih dana je obavestio i Tadića i Đilasa da je odlučio da ostane potpuno neutralan u ovom unutarstranačkom sukobu. Dulić će zadržati, ipak, status poslanika, ali će se na neki način potpuno povući u Subotici i posvetiti medicini.

Ono što Tadiću „ne ide naruku“, smatraju izvori iz DS, jesu loši rezultati ostvareni na poslednjim izborima, ali i to što ga podržavaju stranački funkcioneri koji uglavnom imaju negativan imidž u javnosti. Ipak, glavna prednost Mićunovića i Petrovića je savršeno poznavanje mehanizama funkcionisanja stranke i unutarpartijskog lobiranja, kao i „lojalna vojska“ koju Petrović ima u centralnoj Srbiji. S druge strane, za Đilasovu najveću boljku u svim strukturama stranke smatraju to što nema dovoljno profilisan politički program, ali ni ideologiju, odnosno, kako nam je rekao jedan od potpredsednika DS, „kako može tajkun da priča o podršci siromašnima“. Kada je reč o potpredsedniku stranke Bojanu Pajtiću, obe „struje“ u DS napominju da on van Vojvodine nema većeg uticaja, pa da samim tim i nema potencijala za lidersku funkciju u ovoj partiji.

Članovi GO u subotu su usvojili predlog predsednika stranke Borisa Tadića da se izborna skupština održi 10. novembra, ali ne i njegov predlog da izbor rukovodstva stranke bude neposredan. GO je većinom glasova, 208 prema 144, prihvatio predlog Dragana Đilasa i Bojana Pajtića da izbor bude delegatski, a četiri člana GO su bila uzdržana.

Naime, zamenik predsednika stranke Đilas tražio je inače da izborna skupština bude 14. oktobra i da ona bude po delegatskom sistemu, „jer ne treba čekati toliko dugo do novembra“. Posle burne rasprave o izbornoj skupštini, o datumu njenog održavanja i načinu izbora rukovodstva stranke, članovi GO su glasali i čini se da su našli kompromisno rešenje – prihvatili su datum koji je predložio Boris Tadić, a način izbora stranačkog rukovodstva koji su predložili Đilas i Pajtić.

Od javnosti poznatijih članova predsedništva DS za Đilasov predlog su bili Bojan Pajtić, Gordana Čomić, Dušan Elezović, Borislav Stefanović, ali i Božidar Đelić, Ružica Đinđić, Milan Marković, Tamara Milošević. Tadićev predlog o neposrednim izborima novog rukovodstva DS-a podržali su Dragoljub Mićunović, Dušan Petrović, Marko Đurišić i članovi predsedništva sa juga Srbije. Tadić je izjavio i da očekuje zanimljive izbore i najavio da će se kandidovati za predsednika DS.

Đelić: Možda će biti još neki kandidat

Član Glavnog odbora DS Božidar Đelić izjavio je juče da se DS neće podeliti, ali da je jasno da će kandidati za novog lidera stranke biti Boris Tadić i Dragan Đilas. Članovi GO i opštinskih odbora će predlagati kandidate i možda bude još neki kandidat, osim Tadića i Đilasa, rekao je Đelić za Radio Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari