Sonja Biserko: Za Putina je veoma značajna Dodikova pobeda na izborima u Republici Srpskoj 1Foto: Medija centar

Nažalost, ovi izbori nisu doveli do promena u Republici Srpskoj. Glavni razlog je što je izborni proces odavno kriminalizovan i što u opticaju van sistema postoji ogroman novac – kaže za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Komentarišući izborne rezultate koji idu u smeru ponovnog osvajanja vlasti od strane Milorada Dodika, sagovornica Danasa kaže da je činjenici da je jedan takav političar, blizak režimu Vladimira Putina sa pretenzijama secesije bosansko-hercegovačkog entiteta Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine, to što međunarodna zajednica nije aktovna u RS.

– Ona se skoncentrisala na Federaciju. Gabriel Eskobar, izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan je izjavio da glani problem u Bosni i Hercegovini i regionu nije nacionalizam već korupcija. Međutim konkretno nisu mnogo uradili. Njihove sankcije nisu dale rezultate. Dodik nije imao značajnije prepreke,  mada su sva istraživanja davala veliku prednost protivkandidatkinji. Osim toga, dobio je i Putinovu podršku neposredno pred izbore – ističe sagovornica Danasa.

Za Moskvu je, dodaje ona, ovo važna pobeda jer se tako održava status quo.

– Informacije koje kruže je da Dodiku Vučić nije dao podršku, a ako je to tačno onda se očito postavlja pitanje čini je pritisak jači – ruski ili američki. Situacija u regionu se zgušnjava kao posledica rata u Ukrajini i polarizacije koja je usledila. Nažalost, Bosna i Hercegovina nije prioritet za sad i u o ivom trenutku, već Kosovo. Dakle, osim što je Bakir Izetbegović izgubio trku, sve tri vodece partije su dobile solidnu podršku. Bez aktivnog angažmana SAD i EU u BiH za sada nisu na pomolu promene iznutra – zaključuje Sonja Biserko za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari