Sprema li Nebojša Stefanović možda svoju kandidaturu? 1Foto: Instagram/ nebojsa__stefanovic

Ministar odbrane i član vladajuće SNS Nebojša Stefanović pokušava da smekša svoju sliku u javnosti. Kako raste ukupno nepoverenje, tako je i potreba za humanizacijom veća, tako da na svom PR-u danas rade i nepopularni političari, a to Nebojša Stefanović svakako jeste, kažu sagovornici Danasa komentarišući to što u poslednje vreme Stefanović na društvenoj mreži Instagram postavlja fotografije iz „običnog života“.

Stefanović pokazuje svoje ljudsko lice nasuprot onom, ozbiljnom ministarskom i to usred „afere Belivuk“ i optužbama na njegov račun, iz stranke ali i medija bliskih režimu, da on ima veze Veljkom Belivukom, uhapšenim vođom zloglasnog klana.

On je postavio fotografiju kojom je predstavio štene po imenu Maks, i koje je, kako kaže zavoleo na prvi pogled. Pritom je u kratkim pantalonama bez zvaničnog odela u kojem ga je javnost do sada najčešće viđala.

Tu je i fotografija kuce koja leži, uz Stefanovićev komentar da je umorna od igre. Svojim pratiocima, ministar je predstavio i svoju ćerku sa kojom je obišao rečnu flotu te su proveli dan na reci.

Svojom aktivnošću na mrežama Stefanović je pošao stazama lidera naprednjaka Aleksandar Vučića, ali i Vučićeve lošije kopije na društvenim mrežama, Gorana Vesića, zamenika gradonačlenika Beograda.

Obojica na društvenim mrežama postavljaju fotografije iz želeći, čini se, da se približe ljudima i sebe predstave na drugačiji način.

Krešimir Macan, stručnjak za kriznu komunikaciju, komentarišući poteze Stefanovića na društvenoj mreži u sred afere kaže da je „jedna od mogućnosti da želi “omekšati” svoju sliku u javnosti, dobije simpatije šire javnosti i poruči joj „ja sam jedan od vas“.

– To radite kada želite izaći iz okvira službene funkcije i obično kada imate namjeru kandidature na neku funkciju na koju se izravno bira – tj. odlučuju građani i šira javnost – ukazuje Macan.

A politikolog Stevan Vlajić, koji je osmilio lik Belog Prelatačevića za predsedničke izbore 2017, navodi da je u režimskim medijima u toku pokušaj da se stvari predstave crno-belo.

– U medijima, pre svega režimskim, u toku je pokušaj da se rastavi jedan dugogodišnji dualizam i stvari prikažu crno-belo, iako je do skoro sve to bila jedna ekipa koja je funkcionisala efikasno kao sat. Sa jedne strane, postoji proces humanizacije predstavnika vlasti, a sa druge proces dodatne dehumanizacije njihovih do skoro vernih kriminalaca. Sa jedne strane krilca kod Ane Brnabić, psi, ćerke, planovi, pozitiva, a sa druge odsečene glave, narkotici, težak kriminal. Na ovaj način pokušava da se stvori slika u javnosti da je saradnja ovih grupa ljudi nemoguća, jer sa jedne strane imate „normalne, porodične ljude“, a sa druge okorele kriminalce – kaže on za Danas.

Kako dodaje, ova kampanja pranja će kod jednog dela glasača SNS-a sigurno proći, ali u široj javnosti teško.

– Veze između organizovanog kriminala i vlasti su toliko jasne da ih ne može videti samo onaj ko ne želi ili ima interes da ostane slep na njih. Kako raste ukupno nepoverenje, tako je i potreba za humanizacijom veća, tako da pored neprikosnovenog Vučića, na svom PR-u danas rade i nepopularni političari, a to Nebojša Stefanović svakako jeste, a imamo i primer Vesića na TikToku. Kako god se oni pozicionirali, glasači će ih uvek percipirati kao „jednu ekipu“ – zaključuje Vlajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari