Sputnjik: Marko Đurić novi ambasador Srbije u Americi 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Za novog ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Vlada Srbije imenovala je danas Marka Đurića, dosadašnjeg direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, preneo je Sputnjik.

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju za FoNet navode da nije na njima da potvrde ili demantuju tu infomaciju.

Đurić se oprostio od Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Dosadašnji direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas u, kako se navodi poslednjem obraćanju na toj funkciji, da je za sedam godina koliko je na toj funkciji, ostvaren najvažniji cilj – sačuvani su mir i stabilnost na Kosovu.

Uprkos željama ekstremista nisu uspeli da sprovedu i organizuju masovno nasilje, ocenio je Đurić u video izjavi posle vesti koju su preneli beogradski mediji da ga je Vlada Srbije imenovala za ambasadora u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom sedam godina, rekao je on, predvodio sam delegaciju Srbije na više od 220 razgovora, bilo je 18 povlačenja nezavisnosti Kosova, a spustili smo rampu Kosovu u UNESKO, Interpolu i carinskoj uniji, rekao je Đurić sumirajući rezultate svog rada.

Uspeli smo da navedemo neke od najdoslednijih inostranih sponzora kosovske nezavisnosti da konačno saslušaju Srbiju, rekao je Đurić i dodao da je bio 150 puta na Kosovu.

Hapšen sam, prebijan, dodao je on i naveo da je na dužnost direktora Kancelarije stupio „rešen“ da osigura da država i narod dobiju političku, ekonomsku i pravnu šansu da se zaustavi nasilno otimanje dela teritorije Srbije i osigura ostanak srpskog naroda u pokrajini.

Najviše se ponosim time da je uspostavljem složan i koherentan politički kolektiv koji je u stanju da efikasno i institucionalnim sredstvima u Prištini i svetu brani srpske nacionalne interese, rekao je Đurić.

Srpska lista je nastala i postoji kao državni projekat Srbije, predočio je on. Đurić je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji mu je pružio šansu i „nepokolebljivo bio uz srpski narod na Kosovu i Metohiji“.

Petar Petković nastavlja da vodi Kancelariju za Kosovo i Metohiju, najavio je Đurić, a lično ću, koji god posao budem radio u narednom periodu, biti im podrška. Dok je Peći, Dečana, Gračanice i Gazimestana biće Srba i Srbije na Kosovu, rekao je Đurić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari