Predsedavajući Vojnom komitetu NATO-a admiral Đanpaolo di Paolo istakao je juče da Severnoatlantski savez smatra Srbiju veoma značajnim partnerom i da se „raduje“ unapređenju saradnje na način koji Srbiji najviše odgovara.


Nakon sastanka s načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milojem Miletićem u Topčideru, italijanski admiral je rekao da NATO u potpunosti poštuje odluku Srbije da bude vojno neutralna, kao i da je taj savez zadovoljan novim pravcem razvoja međusobnih odnosa. Govoreći o situaciji na Balkanu, Di Paolo je naveo da ne gleda na Srbiju kao na „enklavu“ okruženu NATO zemljama, već da ceo region smatra delom evroatlantske porodice, u kojoj svaka zemlja ima pravo da bira svoju ulogu.

Admiral Di Paolo i general Miletić složili su se da je Strategijska konferencija za NATO i partnerske zemlje, koja se juče završila u Beogradu, bila veoma uspešna i da će omogućiti dalji razvoj vojnih kapaciteta i međusobnih odnosa zemalja učesnica. Miletić je rekao da od Srbije zavisi na kojem će nivou sarađivati s NATO-om, jer taj vojni savez poštuje odluku Srbije o neutralnosti. Srpski general je rekao da je Vojska Srbije zainteresovana za iskustva koje NATO ima u obuci, školovanju, organizaciji i komandi, doktrinarnim dokumentima, kao i za vojnoekonomsku saradnju s njegovim zemljama članicama.

Di Paolo je objasnio da je konferencija uspešna već samo zbog činjenice da je okupila više od 50 delegacija iz celoga sveta, a naročito zbog toga što su delegacije bile na veoma visokom nivou, što nije bio slučaj s nekim prethodnim skupovima.

Strategijska vojna konferencija za partnere, na kojoj su učestvovali predstavnici oko 60 država – članica NATO-a, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga i Istanbulske inicijative, završena je analizom diskusija i predloga koji su izneti na skupu. Cilj konferencije, čija je tema bila „Nakon Lisabona – sprovođenje transformacije“ i koju je organizovala Saveznička komanda NATO za transformaciju, bila je razmena iskustava i mišljenja o najvažnijim strateškim pitanjima od zajedničkog interesa.

Na otvaranju konferencije, u utorak 14. juna, ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da je Srbija u potpunosti posvećena ostvarivanju bezbednosti u regionu i dobrosusedskih odnosa i da želi da da pun doprinos svetskom miru kroz aktivnije učešće u mirovnim misijama UN i EU. On je istakao da savremeni bezbednosni izazovi, rizici i pretnje ukazuju da je neophodno da se unapredi saradnja svih država i da postoji „nedeljivost bezbednosti“.

Nezadovoljstvo održavanjem konferencije izrazile su Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka, neke nevladine organizacije i udruženja građana, smatrajući da Srbija ne treba da postane članica NATO, jer je bombardovao Republiku Srpsku i SR Jugoslaviju.

Prva konferencija održana je u Makedoniji 2006, zatim u Norveškoj 2007, u Albaniji 2008. i u Finskoj 2010. godine.

Komersant: Hrabra odluka Srbije

Odluka vlasti Srbije da u Beogradu organizuje vojnu konferenciju NATO-a bila je dosta hrabra, ocenio je juče moskovski dnevnik Komersant u onlajn izdanju. List navodi da mnogi Srbi još nisu zaboravili da je vojska alijanse 1999. bombardovala Srbiju, pa i sam Beograd u kojem i danas ima porušenih zgrada. Komersant navodi da vlada u Beogradu za sada ne ističe da je zadatak ulazak Srbije u NATO, već da je prioritet ulazak u EU. Beta

Vazdušna zona bezbednosti

Odgovarajući na pitanje o mogućnostima da se modifikuje Kumanovski vojnotehnički sporazum u delu koji se odnosi na vazdušnu zonu bezbednosti, Miletić i Di Paolo su rekli da postoji obostrano interesovanje za to. Miletić je istakao da to pitanje, ipak, neće rešavati ni Vojska Srbije ni Vojni komitet NATO-a, već da će to biti urađeno na višem političkom nivou. Di Paolo je podsetio da je vojnotehnički sporazum već ranije modifikovan, i da će diskusija o tome biti nastavljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari