Šta je poruka spota naprednjaka kojim ubeđuju Vučića da ostane na čelu SNS? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Članovi Srpske napredne stranke našli nov način da predsednika ove partije, Aleksandra Vučića, ubede da ne treba da ode sa čela partije. Na društvenim mrežama, naprdnjaci, počevši od premijerke i potpredsednice partije Ane Brnabić, objavljuju spot u kojem se od Vučića traži da ostane predsednik.

Vučić je više puta do sada najavljivao da će otići sa te pozicije ali se to nije obistinilo, a svaki put su najviši funkcioneri SNS su u javnosti govorili da on treba da ostane predsednik i pozivali ga da to ne čini.

Prvi čovek SNS u svakom pogledu je u martu poslednji put najavio povlačenje koje bi trebalo da se dogodi posle formiranja vlade.

Osim pojedinačnih izjava koje ga od toga odvraćaju, SNS je sada odabrao formu spota kao da su u kampanji sprečavanja Vučića da ode.

U spotu glavne uloge imaju novi, mladi potpredsednici SNS, Nevena Đurić i Vladimir Orlić koji šetaju do Skupštine Srbije i razgovaraju. Đurić kaže:“Srpska napredna stranka sa Aleksandrom Vučićem na čelu piše novu istoriju Srbije. Modernu i savremenu, naprednu i prosperitetnu“.

A Orlić navodi da je SNS baš kao i sama Srbija pod vođstvom Aleksandra Vučića naučila da pobeđuje.

„Naučio nas je i pokazao kako da ostvarujemo svoje snove“, kaže Orlić.

Đurić dodaje da je „politika koju kreira Aleksandar Vučić faktor očuvanja mira i stabilnosti“.

„Štiti naše vitalne državne i nacionalne interese i obezbeđuje ekonomski i finansijski napredak i prosperitet. To je politika doslednosti i poštovanja međunarodnog javnog prava. To su razlozi zbog kojih želimo da Aleksandar Vučić ostane na čelu SNS“, objašnjava Đurić.

Orlić onda zaključuje da je želja svih u SNS jedistvena, nepodeljena i snažna, da na čelu stranke ostane Aleksndar Vučić.

Marketinški stručnjak Igor Avžner komentarišući spot za Danas kaže da pre kreiranja bilo kakvih komunikacionih sredstava, osnovna pitanja su šta poruka treba da postigne i koja je ciljna grupa kojoj se obraćamo.

Šta je poruka spota naprednjaka kojim ubeđuju Vučića da ostane na čelu SNS? 2
Foto: FoNet/Milica Vučković

– S obzirom na to da ovaj video klip nedvosmisleno daje odgovor na oba pitanja, lako je prepoznati činjenice. Poruka video klipa je „Vučiću, ostani, potreban si nam!“ Dakle, ne dovodeći u pitanje ispravnost prepoznavanja ili „čitanja“ sadržine video klipa, postavlja se drugo pitanje, zašto stranka sa najvećim brojem poslaničkih mesta, sa još uvek aktuelnim predsednikom stranke komunicira preko ovakvog sredstva komunikacije? Pretpostavljam da postoje ljudi u stranci koji imaju komunikaciju sa Predsednikom Srbije i SNS, da postoje telefoni, email, fax poruke, koliko znam i pošta radi… Možda bi mogli i lično da komuniciraju? Čemu video poruka – pita se Avžner.

Kako dodaje, produciranje ovakvog video klipa nije jeftino, iako poruka SNS jeste: „Pogazi reč!“ Reč koju si dao svim građanima Srbije prilikom polaganja predsedničke zakletve.

-„Pogazi reč!“ Reč koju si dao sa jednom rukom na Ustavu Srbije, a drugom na Miroslavljevom jevanđelju. Stranka to traži, jer ukoliko Vučić neće ostati, pitanje je da li će SNS opstati. Ukoliko se opredeli da „podlegne pritiscima“ stranke na čijem je čelu, slagaće građane. Da li je spreman na to? Pokazaće bliska budućnost. Ukoliko se Aleksandar Vučić ipak odluči da prihvati poruku iz video klipa i u skladu sa postulatima dobre reklame „postupi prema uputstvu“, što i jeste cilj svake reklame, možemo razmatrati i mogućnost, da je u pitanju možda bio samo dijalog trbuhozborca i lutaka po principu „on bi kao da ode, a mi mu kao ne damo“. Svaka treća mogućnost bila bi na nivou fantastike – ukazuje Avžner.

A nije da naprednjaci ni pojedinačno ni su reagovali.

Prvi koji je nedavno digao glas protiv odlaska Vučića sa čela stranke je Miloš Vučević, gradonačlenik Novog Sada.

Predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić je još odavno najavio i svoje povlačenje ako se Vučić povuče, a oglasila se i ministarka Zorana Mihajlović, koja je rekla da je Vučić „taj koji je pravio SNS 2008. zajedno s Tomislavom Nikolićem, ali sve što je stranka postala i što je danas“.

Juče se tim povodom oglasio i potpredsednik SNS Marko Đurić, trenutno ambasador Srbije u SAD rečima da je „snažno vođsto predsednika Aleksandra Vučića u SNS potrebnije neko ikad“.

Da će ipak otići sa mesta predsednika SNS Vučić je rekao i tokom konsultacija sa liderom SSP Draganom Đilasom, koji je to preneo medijima.

A da li će odlazak Vučiča sa čelne pozicije SNS uticati na bolji rezultat opozicije na novim izborima u beogradu koji se očekuju u martu, pita li smo političke analitičare, koji su za Danas rekli da čak i da se to dogodi pre izbora u Beogradu, Vučić će ostaće neformalni lider partije, pa je jalova nada opozicije da imati najbolji rezultat na novim izborima u glavnom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari