Šta se zna a šta ne o novoj Vladi Srbije? 1Foto: Bojan Cvejić

Šest meseci od parlamentarnih izbora poznata je većina imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije.

Lider vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je 23. oktobra sastav nove vlade. Od ranije je bilo poznato da će na njenom čelu i dalje biti Ana Brnabić.

Čije ime nije pročitano?

Na spisku novih ministara nema Zorane Mihajlović, Aleksandra Vulina i Nenada Popovića. Zorana Mihajlović smatra se proevropski orijentisanom, dok su Vulin i Popović važili za proruske članove vlade.

Šta se još uvek ne zna?

Nije poznato ko će biti na čelu Ministarstva telekomunikacija i Ministarstva za javna ulaganja. Imena ministara koji će voditi ove resore biće naknadno objavljena, piše RSE.

Ko neće biti u Vladi?

Dosadašnji ministri Branislav Nedimović i Jadranka Joksimović neće biti u novoj vladi. Takođe ni Marko Đurić, ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama, za koga se u medijima navodilo da bi mogao da bude deo nove vlade.

Deo Vlade neće biti ni Nebojša Stefanović, čiji je bivši resor – unutrašnji poslovi – doživeo mnogobrojne afere za vreme njegovog mandata. Neke od tih afera se nalaze pred sudom.

Ko se vraća u Vladu?

U Vladu Srbije se vraćaju socijalista Ivica Dačić i naprednjak Bratislav Gašić, dosadašnji šef Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Prvi posle dve godine, drugi posle šest godina. Socijalisti tradicionalno održavaju dobre odnose sa Rusijom.

Oročeno premijersko mesto

Prema najavama u 2024. doći će do promena na čelu Vlade Srbije. Tada bi premijersko mesto trebalo da preuzme Miloš Vučević, koji je sada predložen za ministra odbrane. Nije poznato da li će tada biti i vanrednih parlamentarnih izbora.

Zašto je važno ko je ministar spoljnih poslova?

Mesto koje će voditi Ivica Dačić važno je jer je Srbija suočena sa zahtevima zapadnih zemalja da se pridruži sankcijama Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Takođe su EU i SAD intenzivirali dijalog Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa koji treba da rezultira obavezujućim sporazumom.

Izmena u fotelji ministra za evropske integracije

Umesto Jadranke Joksimović, stranačkog kadra iz redova naprednjaka, na čelo Ministarstva za evropske integracije dolazi ekspertkinja Tanja Miščević. Ona je u ranijem periodu bila zadužena za evropske integracije Srbije kao šefica pregovaračkog tima.

Manjinama dva ministarstva

Strankama manjinskih naroda pripala su dva ministarstva: Ministarstvo za turizam i omladinu i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Fokus na ženama

Među poznatim imenima za ministarske funkcije je 10 žena. Njih je predložila Srpska napredna stranka. Prema rečima lidera naprednjaka Aleksandra Vučića u vladi će biti oko 45 odsto žena.

Broj ministarstava povećan

Nova vlada će imati četiri ministarstva više nego prethodna.
To su Ministarstvo za javna ulaganja, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija. Ukupno će biti 25 ministarstava.

Kakva je dalja procedura?

Mandatarka Ana Brnabić predstaviće Skupštini Srbije sastav i program nove Vlade Srbije. Nakon glasanja o novoj vladi, premijerka i ministri će položiti zakletvu. Naprednjaci i socijalisti imaju većinu u parlamentu za izbor vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari