Šta znači Vučićev „ultimatum“ Alijansi? 1Foto-ilustracija: EPA/ANDREJ CUKIC

Poruka koju je Aleksandar Vučić poslao putem emisije „Hit tvit“ u nedelju uveče u kojoj se pominje NATO u najvećoj meri bila je namenjena domaćoj javnosti, a ne tom vojnom savezu.

To kažu sagovornici Danasa, komentarišući izjavu predsednika Srbije da „ćemo ako počne pogrom na KiM reagovati za 24 sata ako se NATO ne umeša“.

Kako nezvanično saznajemo od izvora iz zapadnih diplomatskih krugova, Vučić je „sve što imao da kaže rekao ranije istoga dana“ u telefonskom razgovoru sa generalnom sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

„Stoltenberg i Vučić imali su veoma korektan razgovor. Srpski predsednik je svestan da bi mnogo toga stavio na kocku kada bi zaoštrio odnose sa Alijansom, a kamoli kada bi Srbija ušla u direktan sukob sa NATO“, objašnjava sagovornik Danasa. Kako se ističe, „na različitim nivoima se vode razgovori između Alijanse i srpskih vlasti, maltene svakodnevno, oni su na takozvanoj otvorenoj liniji“.

Podsetimo, sa Andrićevog venca povodom telefonskog razgovora Vučića i Stoltenberga saopšteno je da  je predsednik Srbije rekao da „Srbija poštuje sve međunarodne sporazume koje je potpisala, Srbija će se uvek ponašati odgovorno i ozbiljno, ali Srbija i dalje pita kad kreće formiranje Zajednice srpskih opština i kada će Kurtijeve oklopne jedinice biti povučene sa severa KiM”.

Stoltenberg je putem Tvitera obavestio javnost da je odvojeno razgovarao sa Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o „potrebi deeskalizacije na severu Kosova“, ističući da je „veoma važno i za Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i vrate se dijalogu“.

Nadležni za odnose sa javnošću u misiji KFOR na Kosovu nisu danas želeli da direktno odgovore na naše pitanje kako komentarišu najnovije tvrdnje Aleksandra Vučića u kojima se pominje NATO, ali nam je poručeno: “KFOR pažljivo nadgleda situaciju širom Kosova i ostaje fokusiran na sprovođenje svog mandata na dnevnom nivou – u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999, kako bi omogućio bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. KFOR je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući severni deo“.

Komentarišući Vučićeve najnovije konstatacije na račun Alijanse, Bojan Elek, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, navodi: ”NATO ima trupe na Kosovu i sve vreme garantuje bezbednost u skladu sa mandatom koji su mu dodelile Ujedinjene nacije”.

– Bilo kakvo jednostrano angažovanje Vojske Srbije vodilo bi u direktan sukob sa NATO, što je rat koji smo jednom već izgubili te je sasvim jasno da to nije i ne može biti pravac u kom Srbija treba da deluje. Hitno je potrebna deeskalacija i vraćanje za pregovarački sto, a posebno je važno da se prestane sa zapaljivom retorikom i porukama zarad bezbednosti građana na Kosovu, pre svega severu Kosova, poručuje Elek.

Govoreći na istu temu, Natan Albahari, međunarodni sekretar  i član Predsedništva Pokreta slobodnih građana, ukazuje: „Vučić ovom izjavom još jednom pokazuje da mu je u prvom interesu predstava pred svojim biračima, a ne bezbednost građana i pre svega Srba na Kosovu i Metohiji”.

– Prema svemu što se dešavalo na Kosovu u poslednih desetak godina, jasno je da novi pogrom i proterivanje Srba se neće dogoditi, a da su najveće nestabilnosti nastale upravo kao posledica neodgovornih izjava političara iz Beograda i Prištine. Svim stranama je jasno da Srbija od 1999.  ne može vojno da interveniše na Kosovu, tako da dovođenje oklopnih vozila i helikoptera pred administrativne prelaze služi samo da se paradira i građanima Srbije pokazuje privid vojne snage. I sam Vučić je ovde rekao da on očekuje reakciju NATO snaga ukoliko dođe do novog sukoba, time priznavši ko zaista ima kontrolu na terenu, konstatuje Albahari.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari