Stranka slobode i pravde Subotica: “Cenzurom protiv humora” 1Foto: Natalija Jakovljević

“Kada grad koji se diči svojom multikulturalnošću otkaže, tačnije, zabrani gostovanje jednog od najpoznatijih srpskih satiričara, koji je omiljen u regionu, suočeni smo sa otvorenom cenzurom i zabranom javnog izražavanja mišljenja”, navodi Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Subotici.

Ova stranka pita gradsku vlast zašto Kesićeva priredba “Priče i pesme”, zamišljena kao laka zabava na čarobnoj Letnjoj pozornici na Paliću, na kojoj se posle mnogo godina letargije, kada je samo Filmski festival uspevao da je oživi, a sada se smenjuju koncerti i predstave, odjednom postala mesto cenzure.

“Da li je Zoran Kesić ekskomuniciran iz Subotice, koja se vazda diči svojom otvorenošću i tolerancijom, zato što propagira krv, suze i znoj ili zato što svojim izrazitim beogradskim šarmom, otvorenošću i bez dlake na jeziku targetira sve neuralgične tačke naše društvene zbilje”, navode u ovoj stranci.

SSP se pita, ko o tome odlučuje i zašto se javno ne oglasi i objasni ovu ždanovljevsku odluku u vremenu kada se u ime demokratije ne cenzuriše ni otvoreno nasilje prisutno na nekim nacionalnim medijima.

“Čega se subotička politička elita, koja je nekada zastorima skrivala vitraže u svečanoj sali Gradske kuće, a danas se cenzurom brani protiv humora, toliko boji da nas je ponovo osramotila kao grad”, napominju u subotičkom odboru ove stranke.

“Da li kroz botovske komentare na društvenim mrežama, šireći laž da je predstava otkazana jer nije prodato ni deset karata”, smatraju u SSP-u, ili “pokušava da prikrije veliki opozicioni potencijal koji ovaj grad još uvek ima, a koji bi se osetio u euforičnom raspoloženju publike”.

“Hoćete li nas registrovati kao neprijatelje sopstvene zemlje zbog radosti koju bi u toploj letnjoj večeri podelili sa dobrodušnim, pametnim predstavnikom naše inače ocvale estrade”, pitaju u SSP-u.

Oni poručuju “lokalnim cenzorima” koji su zabranili gostovanje Zorana Kesića, koji je po sopstvenom priznanju, te večeri trebao i da peva stihove velikog Branka Miljkovića – “Ko ne ume da sluša pesmu, slušaće oluju”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari