"Svi, od komunista do naprednjaka, hapse svoje ljude po potrebi" 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Za vreme svake stranke koja je u Srbiji do sada bila na vlasti se dešavalo da budu uhapšeni i funkcioneri vladajuće stranke.

Međutim, predsednik SNS Aleksandar Vučić, koji obavlja i funkciju predsednika Srbije, pod pritiskom u kojem se našao zbog sukoba zavađenih stranačkih frakcija i zbog toga što građani više ne veruju da je prošla vlast kriva za sve, pribegava najjeftinijoj reakciji, a to je hapšenje svojih, kažu sagovornici Danasa komentarišući izjavu premijerke Ane Brnabić.

Ona je naime nedavo navela da je SNS jedina stranka u istoriji Srbije koja je uvela politiku da nema zaštićenih u njenim redovima.

Brnabić je gostujući na televiziji Hepi podvukla da partijska funcija ne štiti, i navela hapšenja Milutina Jeličića Jutke, bivšeg predsednika opštine Brus, Dragoljuba Simonovića, bivšeg predsednika beogradske opštine Grocka, kao i Aleksandra Jovičića, koji je do hašenja vodio beogradsku opštinu Palilula.

Prema njenim rečima, SNS je jedina stranka u kojoj se to desilo, te da su u vreme DS funkcioneri te partije i njeni sateliti bili zaštićeni i nedodirljivi.

Ipak činjenica je da je 2008. uhapšen Goran Knežević, tada gradonačelnik Zrenjanina u akciji protiv građevinske mafije.

On je nedugo pre hapšenja bio i član Predsedništva DS.

Na to ukazuju bivši članovi ove stranke.

Zamenik predsednika SSP i nekadašnji član DS, Borko Stefanović kaže za Danas da Brnabić zaboravlja hapšenje Gorana Kneževića i verovatno misli na predsednika opštine Palilula Jovičića.

– Ne znam nikog drugog da je uhapšen. A i taj Jovičić što je uhapšen, brzo je i pušten, a poreklo novca mu nije utvrđeno. Verovatno će uskoro osvanuti na nekoj novoj funkciji. Više me čudi što ne hapse ministra odbrane za koga kažu da je organizator rušenja Vučića. Još je ministar u Vladi kod iste te Ane Brnabić i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost. Oni i kad uhapse neke svoje sitne kokošare, poljube ih i puste, kao ribolovci šarana. No, neće oni to moći još dugo jer se približava kraj mafijaške vlasti i suočavanje sa pravdom – kaže Stefanović.

Dok Bojan Pajtić, nekadašnji predsednik DS, ukazuje da se za vreme svake stranke koja je u Srbiji do sada bila na vlasti dešavalo da budu uhapšeni i funkcioneri vladajuce stranke.

– Za vreme SPS je uhapšen ministar iz Božovićeve Vlade, za vreme DS član Predsednistva i gradonačelnik Zrenjanina. Dešavale su slične stvari i u vreme kada je Koštuničina stranka bila dominantna partija u izvršnoj vlasti. Međutim, za razliku od prethodnih vremena, kada su hapšeni ljudi za koje je postojala osnovana sumnja da su zloupotrebili položaj, danas se hapse samo oni funkcioneri SNS koji su se, na neki način, suprotstavili Vučiću. Kriminalom mogu da se bave otvoreno, niko im neće ništa – navodi Pajtić.

A politikolog Mladen Mrdalj se vraća malo dalje u prošlost pa kaže da tvrdnja Brnabić nije tačna.

– Komunisti su se redovno obračunavali sa svojim kadrovima, od početka pa da do kraja komunističke vlasti. SNS je jedina partija u poslednjih 30 godina koja uživa ovakvu dominaciju nad državom koja sve više liči na onu koju su imali komunisti, tako da su se stvorile dva pritiska. Jedan je pritisak unutrašnjih sukoba zavađenih frakcija, a drugi je pritisak javnosti koja sve manje veruje da su za sve krivi Đilas i Jeremić. Spoj ta dva pritiska je doveo do najjeftinije reakcije Vučića, hapšenje svojih, ali samo nebitnih članova na nižim i srednjim nivoima partije – objašnjava Mrdalj.

Prema njegovoj oceni, tekuće razvlačenje Dijane Hrkalović (nekadašnje državne sekretarke u MUP) služi upravo izgradnji tog utiska kod građana da su se loši kadrovi uvukli u partiju, ali eto Vučić se po cenu života bori i protiv svojih.

– Nakon obračuna sa Stefanovicem još godinama će se razvlačiti taj slučaj kao dokaz ispravnosti SNS. Osim ako Stefanović ili neko drugi ne iznenade pripremanje terena – zaključuje Mrdalj.

Isti narativ

Da se narativ političara o tome da nema zaštićenih u njihovim redovima nije menjao govori i deo govora Borisa Tadića, tada predsednika Srbije i DS, na Glavnom odboru DS, kada je najavio je žestoku borbu protiv korupcije i obračun sa korupcijom u državnim organima, ali i u stranci.

„Imam dovoljno saznanja da potvrdim da je u godinama koje su usledile i nakon 5. okotobra, a ne samo nakon 90-ih godina, korupcija bila prisutna u svim strankama, uključujući i DS“, rekao je on. Kako je naveo, „svi oni koji na bilo koji način budu optuženi za korupciju, tačnije ukoliko im bude dokazana korupcija, neće moći da budu u organima DS i neće moći da budu u državnim institucijama“, rekao je tada Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari