Evropska unija, NATO i Srbija, uz saglasnost vlade u Prištini, postigli su politički dogovor o neophodnosti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na severu Kosova i, na osnovu tog sporazuma, misije Euleksa i Kfora pripremaju obimnu akciju hapšenja osumnjičenih za teška krivična dela u severnom delu Kosovske Mitrovice i okolini, saznaje Danas.

Pripadnici policije Euleksa uhapsili su juče u Mitrovici muškarca čiji identitet još nije saopšten, pod sumnjom za više teških krivičnih dela i za kojim je raspisana međunarodna poternica, a u ponedeljak je slobode lišen Dejan Vulović, kojeg misija EU između ostalog tereti i za ubistvo.

Prema rečima diplomatskih izvora našeg lista iz Brisela, Beograda i Prištine, neophodnost da se sprovede obračun s vođama organizovanog kriminala, odnosno da se „konačno zavede red i mir i osigura bezbednost svih građana“, utvrđena je na sastancima predsednika Srbije Borisa Tadića i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, uoči i posle izglasavanja rezolucije o Kosovu u Generalnoj skupštini UN. Za konkretizaciju tog neformalnog političkog sporazuma potom su postali zaduženi kabineti Tadića i Eštonove, u saradnji s misijom Euleksa i MUP Srbije, i uz podršku NATO preko snaga Kfora.

Ipak, prvi dogovor o potrebi konkretne saradnje srpske policije i Euleksa napravljen je još 28. juna, kada je povodom Vidovdana na Kosovu boravio ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera Srbije Ivica Dačić. On je tom prilikom, pored posete manastiru Gračanica koja je „odvukla“ pažnju beogradskih i prištinskih medija, imao neformalni sastanak s čelnim ljudima Misije EU na Kosovu, na kojem je postignuta načelna saglasnost o akcijama međunarodnih snaga protiv osumnjičenih za organizovani kriminal i korupciju na severu KiM, bez obzira koje nacionalnosti bili.

Kako su našem listu potvrdili izvori iz vlada Srbije i Kosova, Brisel je s Beogradom i Prištinom dogovorio da je pre početka razgovora o nivou samouprave srpskih opština na severu KiM neophodno da se sprovede obračun s vođama organizovanog kriminala, odnosno da se „konačno zavede red i mir i osigura bezbednost svih građana“. Izvori Danasa iz vrha MUP Srbije kažu da srpske snage bezbednosti svakako nisu uključene u akcije na teritoriji KiM, već da pružaju podršku na administrativnoj liniji, i to na osnovu političke saglasnosti Beograda da Euleks i Kfor krenu s hapšenjima onih za koje postoji dovoljno dokaza da stoje iza najtežih krivičnih dela protiv sigurnosti građana.

Pripadnici policije EU uhapsili su juče u severnoj Mitrovici muškarca, čiji identitet i nacionalnost nisu naveli, osumnjičenog za pretnje upućene jednom funkcioneru, neovlašćeno posedovanje oružja i ometanje službenih osoba u vršenju službene dužnosti. Istraga se sprovodi pod nadzorom Euleksovog tužioca u Okružnom sudu u Mitrovici, a nalog za hapšenje izdao je pretpretresni sudija tog suda, navedeno je u saopštenju. Što se tiče prethodnog lišavanja slobode Vulovića, portparolka misije EU Karin Limdal je taj događaj okarakterisala kao „veoma važan“ i istakla da je to „prvi put da Euleks na severu Kosova uhapsi osobu koja je povezana sa ozbiljnim optužbama koje se tiču organizovanog kriminala“.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM, ističe za Danas da ova hapšenja nemaju političku konotaciju i da su „rezultat funkcionisanja sporazuma o saradnji MUP Srbije i Euleksa“.

– Reč je o osumnjičenima za kriminalne radnje, koje i zvanični Beograd tako tretira. Budući da oni nisu dostupni našim organima gonjenja, normalno je da Euleks obavlja istragu i da krivično goni one za koje pronađe dovoljno dokaza – naglašava Ivanović.

Prema navodima prištinskog lista Koha ditore, pojačane bezbednosne mere Kfora, Euleksa i KPS na severu Kosova su uvod u nastavak hapšenja vođa kriminala u tom regionu, sa čim se složila i vlast u Beogradu. Ovo pojačanje kontrole predstavlja neku vrstu pripreme građana severa pred hapšenje takozvanih „krupnih riba severa“, rekao je listu izvor koji je želeo da ostane anoniman. Isti izvor ističe da su osumnjičeni koji treba da budu uhapšeni i koji se smatraju za kriminalne bosove na severu: S. V., A. K., M. R. i S. D.

Prištinski list tvrdi da su sever Kosova preksinoć „okupirale“ jake snage bezbednosti, među kojima su francuska žandarmerija, italijanski karabinjeri i u manjem broju kosovska policija. Prema istom izvoru, reč je o „specijalcima“ iz Uroševca i Prištine, koji bi trebalo da učestvuju „u hapšenju vođa kriminala“. Pojačanje mera bezbednosti na severu su u utorak najavila sva tri komandanta snaga bezbednosti na Kosovu – Kfora, Euleksa i Policije Kosova, koji su na konferenciji za novinare obećali da će „promeniti stanje bezakonja i nesigurnosti“.

Koha ditore spekuliše, pozivajući se na nezvanične izvore, da je „oko 20 pripadnika elitnih ruskih vojnih snaga ušlo na Kosovo s jedinim ciljem, a to je da destabilizuju stanje na severu“. Oni su noćili u Zvečanu i sumnja se da su eksploziju na anteni provajdera Ipko pre nekoliko dana izveli upravo oni, kaže izvor lista.

Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog KiM, ukazuje za Danas da je neopravdano to što se bezbednosne mere usmeravaju ka tom delu Kosova.

– Po kosovskoj policiji i Euleksu, svako ko priznaje institucije Srbije i ko ne želi da plaća poreze i takse Hašimu Tačiju je kriminalac. Već nekoliko meseci se pominje lista za hapšenje Srba, na kojoj se nalaze naši političari, predsednici pojedinih opština i privrednici – tvrdi Ivanović. Prema njegovim rečima, i dalje traje propagandni rat protiv srpske zajednice na severu Kosova, „a vlast u Beogradu ne reaguje“.

Kako kaže Milan Ivanović, „neka krenu s hapšenjima, pa ćemo videti kakav će to efekat imati“.

Hapšenja povezana s politikom

Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik Koha ditore

 

– Poslednja dešavanja u severnoj Mitrovici, uključujući hapšenja, povezana su s političkim procesom rešavanja problema u tom delu Kosova. Ipak, prvo treba videti koliko je ova zadnja „ofanziva“ međunarodne zajednice istinska, a koliko je reč o bacanju prašine u oči – ocenjuje za Danas Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik najuticajnijeg kosovskog lista Koha ditore. Bajrami ističe da će se tek videti „koliko se sve ovo radi sa ciljem da se istinski očisti sever Kosova od kriminalnih elemenata, a koliko od toga može ispasti i direktna pomoć predsedniku Srbije Borisu Tadiću, u njegovoj akciji čišćenja neistomišljenika. – Dok Kfor i Euleks tvrde da njihove akcije i planovi nemaju veze s političkim zbivanjima i s predstojećim dijalogom Kosova i Srbije, ipak mislim da se svako dešavanje na severu – bilo hapšenja, bilo „misteriozne“ eksplozije – mora videti u kontekstu toga da je sever problem koji će se morati rešavati na ovaj ili onaj način u političkom procesu. Da li će to biti na relaciji Priština – Beograd, ili Priština – EU, ili čak Priština – lokalni Srbi, to je u ovom trenutku manje važno – naglašava Bajrami. Danasov sagovornik navodi da se „cela stvar oko ostavke predsednika Kosova Fatmira Sejdijua dogodila s minimalnim uplitanjem međunarodnih zvaničnika“. To je, kako kaže, prvi ozbiljniji problem koji je ostavljen za rešavanje unutrašnjim akterima. – S druge strane, istina je da raspisivanje izbora na Kosovu ima i taj dodatni efekat odlaganja dijaloga s Beogradom. Momentalno, svima na neki način odgovara kratkoročno odlaganje tih razgovora. Za EU, pošto postaje već jasno da Holanđani neće odustati od svog uslovljavanja Srbije Mladićem, sada već nije urgentno da dijalog počne. Za Srbiju, i pogotovo Tadića, slikanje s Hašimom Tačajem i nije mnogo poželjno, bez obzira na to da li se to događa pred izbore ili ne. Za Tačija, isto tako, pogotovo u vreme pred izbore, nije poželjno da bude identifikovan s pregovorima s Beogradom, za koje se sumnja da mogu doneti i dodatne kompromise kosovske strane, pogotovo što se tiče severa – smatra Bajrami. S. Č.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari