Nastavak sa 1. strane
Pozivajući se na skupštinsku Rezoluciju o mandatu za političke pregovore o budućem statusu KIM, predsednik Srbije Boris Tadić predložio je i da Skupština obnovi mandat beogradskom pregovaračkom timu, koji bi na osnovu usvojene Platforme za pregovore učestvovao u nastavku razgovora u Beču koji počinju 13.

Nastavak sa 1. strane
Pozivajući se na skupštinsku Rezoluciju o mandatu za političke pregovore o budućem statusu KIM, predsednik Srbije Boris Tadić predložio je i da Skupština obnovi mandat beogradskom pregovaračkom timu, koji bi na osnovu usvojene Platforme za pregovore učestvovao u nastavku razgovora u Beču koji počinju 13. februara. U nastavku pregovora Beograd bi, kako je Tadić predložio, učestvovao pod uslovom da se razgovara o Ahtisarijevom predlogu u celini, a ne samo o njegovim delovima ili aneksima i da se „razgovori vode pod istim tehničkim uslovima kao bečki razgovori od 24. jula 2006, uz vođenje stenografskih beležaka“. Predsednik Srbije je predložio i da pregovarački tim odmah po povratku s razgovora u Beču Skupštini Srbije podnese izveštaj.

Delegacija i prioriteti

Na pitanje zbog čega delegaciju DSS-NS na jučerašnjim pregovorima kod predsednika Tadića nisu predstavljali predsednici ovih stranaka Vojislav Koštunica i Velimir Ilić, Mladenović je odgovorio da je njihova delegacija na visokom nivou.

– Procenili smo da ova delegacija odgovara važnosti teme – dodao je Mladenović.

On istovremeno tvrdi da je „KIM prioritetno pitanje opstanka države“ da je „trenutno ono, a ne formiranje nove vlade, primarna tema za DSS“.

Iz Predsedništva Srbije saopšteno je da su se na poziv upućen liderima političkih stranaka i koalicija odazvali zamenici predsednika SRS Tomislav Nikolić, zamenik predsednika DS Dušan Petrović, predsednik G17 Plus Mlađan Dinkić, predsednik SPS Ivica Dačić, predsednik Unije Roma Srbije Rajko Đurić i predsednik Romske partije Srđan Šajn. Lideri koalicija DSS-NS Vojislav Koštunica, zatim koalicije LDP-GSS-SDU-LSV Čedomir Jovanović, odnosno Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa i Liste za Sandžak Sulejman Ugljanin poslali su svoje predstavnike, dok je Riza Halimi ispred Koalicije Albanaca Preševske doline pismom obavestio predsednika Republike da je sprečen da dođe na sastanak, kao i da njegova koalicija smatra Ahtisarijev predlog veoma dobrim.

Tadić je, ističe se u saopštenju, apelovao na izabrane partije i koalicije da se što pre formira nova vlada kako bi Srbija imala „stabilne institucije koje mogu legitimno da obavljaju svoje funkcije tokom predstojećih razgovora o budućem statusu KIM“.

Utvrđena lista poslanika DSS

Kako saznajemo, Predsedništvo DSS je na sednici održanoj krajem prošle nedelje analiziralo izborne rezultate svoje „narodnjačke koalicije“ i utvrdilo listu poslanika ove stranke u budućem sazivu Skupštine. Među budućim poslanicima DSS se, nezvanično saznajemo, ne nalaze ministri u aktuelnoj vladi, ali ni pojedini visoki funkcioneri u Kabinetu premijera, kao što su Dejan Mihajlov i Aleksandar Nikitović. Koalicija DSS-NS osvojila je 47 mesta u budućoj Skupštini, od čega je DSS pripalo 34, a NS 14. Na delu liste NS nalaze se i kandidati Jedinstvene Srbije i Srpskog demokratskog pokreta obnove.

Predsednik SPS Ivica Dačić ocenio je da Srbija u ovom trenutku mora da vodi mudru politiku, a to znači da se što pre konstituišu državni organi koji imaju ulogu u pregovaračkom procesu. Navodeći da treba što pre formirati pregovarački tim, Dačić je rekao da je SPS spreman da učestvuje u svim razgovorima o sudbini KIM.
Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić izjavio je za FONET da je stav radikala da „pregovora u Beču ne može da bude, jer nema ko da pregovara“. Nikolić smatra da u Beč 13. februara treba da ode predsednik Tadić i da traži da se pregovori prekinu dok Srbija ne formira skupštinu, vladu i pregovarački tim. Prema Nikolićevoj oceni učesnici razgovora kod Tadića u dobroj meri su uskladili stavove da je Srbija pred istorijskom prekretnicom i da je rešenje stiglo u najnepovoljniji čas. Nikolić je rekao da je Tadiću preneo nezadovoljstvo što je tek juče dobio Ahtisarijev dokument i najavio da „SRS nikada neće odustati od borbe za KIM“.
Suzana Grubješić iz G17 Plus rekla je novinarima da je postignut visok stepen saglasnosti u vezi s konstituisanjem Skupštine, usvajanjem platforme za pregovore i formiranjem pregovaračkog tima. Ona je ocenila da bi novi saziv Skupštine mogao da bude formiran do zakazanih pregovora u Beču 13. februara.
U ime koalicije okupljene oko LDP, Žarko Korać je izneo stav da obavezno treba učestvovati u pregovaračkom procesu i pre nego što se konstituiše Skupština“. Korać kaže da „onaj ko neće da pregovara zapravo neće da preuzme odgovornost“.
– Naš utisak je da jedan deo ljudi ne želi da preuzme odgovornost i insistira na jedinstvu, ali realno jedinstva nema – kaže Korać, naglašavajući da koalicija koju je predstavljao na sastanku kod Tadića „ne želi da preuzme odgovornost za politiku koju su, kada je reč o KIM, vodile SPS i SRS“.
Demokratska stranka pozdravila je juče inicijativu predsednika Tadića da pozove sve lidere izabranih izbornih lista na sastanak kako bi se odredili dalji koraci u pregovorima o budućnosti KIM, ističući „značaj ovog pitanja za odbranu državnih i nacionalnih interesa Srbije“. U saopštenju iz DS ističe se da „u ovom trenutku sve državne institucije i političke stranke moraju da pokažu maksimalnu ozbiljnost kako bi se interesi Srbije branili na bazi jedinstvene državne politike utvrđene u Skupštini Srbije“.
Za DSS trenutno je najvažnije zakazivanje konstitutivne sednice novog saziva Skupštine koja bi izabrala novi pregovarački tim i utvrdila smernice politike države za nastavak pregovora o budućem statusu Kosova, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare DSS. Prema rečima portparola DSS Andreje Mladenovića, Srbija nije odbacila nastavak pregovora, već Ahtisarijev predlog. On je ukazao na neophodnost da političke stranke postignu konsenzus oko jedinstvenog nastupa u pregovorima o Kosovu.
U DSS smatraju da je deo pregovaračkog tima koji je formirala odlazeća Vlada izgubio legitimitet i da imenovanje novog neće oslabiti već, kako je istakao portparol DSS Branislav Ristivojević, „naprotiv ojačati pregovaračke pozicije Srbije“. Stav DSS je da sve parlamentarne stranke treba da imaju predstavnika u budućem pregovaračkom timu i ubeđeni su da ponavljanje izbora na šest biračkih mesta neće onemogućiti sazivanje Skupštine do zakazanog nastavka pregovora.
Na pitanje da li bi DSS podržala otcepljenje severa Kosova u slučaju proglašenja nezavisnosti KIM, Mladenović je podsetio da ne odgovara na hipotetička pitanja i naglasio da bi nezavisnost Pokrajine izazvala destabilizaciju celog regiona. On ističe da „na takvo rešenje, koje je u suprotnosti s međunarodnim pravom, može da bude različitih reakcija“ i da je „normalno je da se Srbi na KIM osećaju ugroženo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari