Ministar zdravlja Tomica Milosavljević odlučio je da danas podnese neopozivu ostavku, saznaje Danas iz izvora bliskih Vladi Srbije. Milosavljević je ovu odluku doneo naprečac. Niko iz G17 nije juče odgovarao na pozive Danasa da potvrdi ovu informaciju.

 Milosavljevićeva ostavka bila je medijska tema u više navrata, što nije neobično s obzirom da je on ministar sa najdužim stažom – 9 godina u četiri kabineta. Izvori Danasa smatraju da bi ovo mogao da bude početak promena u Vladi, ali još nije jasno da li će to biti rekonstrukcija, ili samo personalna zamena ministara.

Razgovori o rekonstrukciji Vlade Srbije, najavljeni u pojedinim medijima za kraj ove nedelje, još nisu zakazani, potvrđeno je Danasu u većini stranaka vladajuće koalicije. U najbližem okruženju Mlađana Dinkića našem listu je rečeno da on poziv na takav sastanak nije dobio, a ni Milivoje Mihajlović, šef vladine Kancelarije za saradnju s medijima, juče nije mogao da precizira kada će se tema kadrovskih promena u Nemanjinoj 11. naći na dnevnom redu.

Sagovornici Danasa ne isključuju, međutim, mogućnost da će poziv iz kabineta predsednika Republike i lidera DS Borisa Tadića stići možda već danas. Taj eventualni sastanak kome će, prema rečima naših sagovornika, najverovatnije prisustvovati samo lideri DS, URS i SPS Tadić, Dinkić i Ivica Dačić bio bi „preliminarna runda razgovora, na kojoj bi lideri koalicije otvorili karte i istakli svoje pozicije“. Prema nezvaničnim informacijama, u vladajućem bloku poslednjih dana preovladalo je mišljenje da u poslednjoj godini mandata Vlade treba odustati od ideje rekonstrukcije, koja bi iziskivala promenu zakona o vladi i ministarstvima. Prihvatljivija opcija za sve je, umesto smanjenja broja resora, smena pojedinih ministara koji ne rade dobro. Doduše, stav SPS bio je do sada da svi ministri ove partije rade kvalitetno, dok je G17 plus smatrao da Vladu treba smanjiti na 15 resora do kraja januara ili potpuno odustati od rekonstrukcije.

Nikola Papak, savetnik za medije Mlađana Dinkića, juče nije mogao da nam potvrdi da će lider URS i G17 ove stavove braniti i na predstojećim razgovorima lidera koalicije. „Sačekajte da najveća stranka koja je formirala Vladu zakaže sastanak, pa ćemo onda govoriti šta dalje“, kaže Papak, dodajući da poziv još nije stigao.

Ni u SPS juče nisu mogli da kažu kada će sastanak uslediti. „Ako i jesmo dobili poziv, on je uručen predsedniku stranke Ivici Dačiću“, kratko nam je odgovorila potpredsednica socijalista Slavica Đukić Dejanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari