Postoje žamori u Evropskoj komisiji da je moguće da se u slučaju Srbije uvedu kriterijumi za otvaranje poglavlja 31 (zajednička spoljna i bezbednosna politika), ali videćemo kako će se stvari odvijati, rekao je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije na marginama jučerašnje konferencije u organizaciji ISAC Fonda „Zajednička spoljna i bezbednosna politika EU i pristupanje Srbije“.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

On nije precizirao o kojim žamorima je reč, ali je rekao da u slučaju Srbije uvek mogu da se očekuju komplikacije.

  – Podsetiću vas na poglavlje 35 (ostala pitanja) koje je bilo najlakše za druge zemlje kandidate, a u našem slučaju je tu smešteno Kosovo. Pregovori u poglavlju 31 drugim zemljama nisu bili teški, jer su tu većinom pitanja oko kojih su svi saglasni. Mislim da tu nije predviđeno da postoje takozvani opening benchmarks. Sada postoje žamori u EK da je moguće da se u našem slučaju uvedu neki kriterijumi. Videćemo kako će se stvari odvijati. Oblast usaglašavanja spoljne i bezbednosne politike sa EU ne treba svoditi na pitanje odnosa prema sankcijama Rusiji jer je to poglavlje vrlo kompleksno – naveo je Dačić.

  On je na konferenciji rekao da se Srbija obavezala na postepeno usklađivanje spoljne politike sa EU i ona će u skladu sa svojim obavezama to i učiniti do pristupanja Uniji. Do tog trenutka povećavaćemo stepen usklađivanja u skladu sa svojim interesima – rekao je Dačić, podsetivši da je Srbija prethodnih godina imala 97 odsto usklađenosti. On je ukazao da je taj procenat opao kada je izbila kriza u Ukrajini i od kada se Srbija ne izjašnjava o merama prema Rusiji.

Bivši premijer i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt rekao je da je poglavlje 31 od ključnog značaja za Srbiju, pogotovu imajući u vidu rizike od tenzija u regionu. On je izrazio uverenje da će Srbija prva pregovaračka poglavlja otvoriti do kraja godine, odnosno do početka naredne. Prema njegovim rečima, u EU postoji zamor od proširenja zbog ekonomskih i bezbednosnih problema. „Potreban vam je stabilan okvir za spoljnu i bezbednosnu politiku, što je važno i u ekonomskom smislu. Da biste modernizovali ekonomiju, morate investicije da privučete i intenzivirate trgovinu“, rekao je Bilt.

Majkl Davenport, šef delegacije EU u Srbiji, ocenio je da osim zamora od proširenja postoji i zamor od strpljenja, istakavši da je važno nastaviti proces pregovora Srbije i EU i otvoriti poglavlja do kraja godine. On je ukazao da zajednička spoljna i bezbednosna politika treba da bude deo odgovora u efikasnijoj borbi protiv svih izazova današnjice sa kojima se suočavaju sve zemlje.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je u pozdravnom pismu učesnicima navela da se Srbija obavezala da progresivno približava svoje stavove u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici stavovima EU. „Željno očekujemo da vidimo napredak u toj oblasti, kao i da vodimo i razvijamo dijalog sa Srbijom o brojnim pitanjima u oblasti zajedničke spoljne i bezbednosne politike“, navela je Mogerini.

Nikolić: Nećemo uvoditi sankcije Rusiji

Beograd –

Srbija će zadržati svoju neutralnu poziciju i neće uvoditi sankcije Rusiji, rekao je predsednik Tomislav Nikolić u razgovoru sa predsednicom gornjeg doma ruskog Parlamenta Valentinom Matvijenko. „Ostajemo pri stanovištu da Rusija i EU svoja neslaganja treba da reše razgovorima i spremni smo da, preko predsedavanja Srbije OEBS-u, damo puni doprinos kako bi se što pre došlo do potpunog rešenja krize u Ukrajini“, rekao je Nikolić, a saopštila pres služba predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari