Vijesti: Vučić se ponudio da pomogne politički pad Milorada Dodika 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav (arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio se preko lobiste Ričarda Grenela da pomogne politički pad srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, pišu podgoričke „Vijesti“ navodeći da se Grenel početkom decembra sastao u Vašingtonu sa grupom kongresmena iz Republikanske stranke, a sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije Marko Đurić.

Grenel se 1. decembra sastao u Tramp hotelu u Vašingtonu sa grupom kongresmena iz Republikanske stranke, a sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, dugogodišnji Vučićev bliski saradnik, navode „Vijesti“.

Nekadašnji specijalni izaslanik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za Kosovo i pregovore Beograda i Prištine je, prema saznanjima “Vijesti”, na tom sastanku s republikanskim kongremsneima Dodika predstavio kao veliki remetilački faktor na Balkanu, a Vučića kao partnera i stabilizatora prilika.

Među kongresmenima koji su bili na sastanku su bili Klaudija Teni, Majk Tarner i Nikol Maliotakos, ali ni ni Grenel nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi tog susreta, navodi podgorički list.

Grenel je na sastanku naveo kako bi Vučić bio spreman da pomogne povlačenje ili uklanjanje Dodika, a da je kao alternativu nudio Željku Cvijanović. Zauzvrat, Vučić se, kako pišu „Vijesti“, nada da bi tako mogao da poboljša okrnjeni imidž, a naročito uoči izbora koji dolaze na proleće.

Grupa američkih kongresmena iz Demokratske stranke nedavno je uputila pismo američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu i žestoko kritikovala predsednika Srbije zbog navoda o korupciji i brutalnih pritisaka na medije, a zahtevali su čak i razmatranje sankcija.

„Vijesti“ podsećaju na ranije medijske navode o vezama Grenela i Vučića, tvrdnju Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose da Srbija papreno plaća Grenelove usluge i demanti iz Vlade Srbije uz ocenu da je bio „neubedljiv“.

U medijima su se pojavljivali izveštaji da je Grenel bio na večeri sa Vučićem i Anom Brnabić, kao i fotografija sa Sinišom Malim iz noćnog kluba „Lafajet“ u Beogradu.

Bez obzira što Demokrate imaju većinu, uticaj Republikanske stranke je i dalje ogroman, a nadaju se da će 2022. moći da osvoje većinu u oba predstavnička doma, pa izvor “Vijesti” navodi da zbog toga nije neobično što Vučić i dalje “drži” Grenela kao lobistu.

”Vijesti” pišu, ne navodeći izvore, da se Vučić na Dodika “požalio” i izaslaniku Evropske unije za Balkan Miroslavu Lajčaku tokom poslednjeg susreta u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari