Specijalni izaslanik SAD za pregovore o budućem statusu Kosova Frenk Vizner pozdravio je juče „odluku srpskih vlasti da se aktivno uključe u konačnu fazu pregovora o Kosovu“.
– Verujem da su ovo završni pregovori i da ih ne treba odlagati nepotrebno. Kosovo treba da ostvari svoju budućnost, kao što je potrebno da i Srbija i Kosovo dobiju oblik, da se iskristališu svi odnosi kako bi Srbija mogla da nastavi dalje i bude partner ne samo SAD, nego i drugih evropskih država.

Specijalni izaslanik SAD za pregovore o budućem statusu Kosova Frenk Vizner pozdravio je juče „odluku srpskih vlasti da se aktivno uključe u konačnu fazu pregovora o Kosovu“.
– Verujem da su ovo završni pregovori i da ih ne treba odlagati nepotrebno. Kosovo treba da ostvari svoju budućnost, kao što je potrebno da i Srbija i Kosovo dobiju oblik, da se iskristališu svi odnosi kako bi Srbija mogla da nastavi dalje i bude partner ne samo SAD, nego i drugih evropskih država. Nadam se da će ona u budućnosti postati deo EU, da će se nastaviti svi naši pregovori vezani za odbrambene i bezbednosne strukture i ulazak Srbije u NATO – poručio je Vizner na konferenciji za novinare u sedištu Ambasade SAD u Srbiji.

Odluku o statusu donosi SB UN

– Prema Rezoluciji 1244 odgovornost za budućnost Kosova je na SB UN. Sada se svi držimo metoda da ne govorimo o konačnom statusu, već o najvažnijim delovima predloga rešenja koji se tiču zajednica, na čemu ćemo raditi narednih nedelja. Kada dođemo do zaključaka Ahtisari će ih poslati pred SB UN. Njegovi zaključci mogu, ali i ne moraju biti deo rezolucije SB koji će, odlučujući o statusu, uzeti u obzir sve činjenice, uključujući i želju većine na Kosovu i obavezu poštovanja suvereniteta države, kako je navedeno u postojećoj Rezoluciji 1244 – rekao je Vizner, napominjući da ne može da komentariše Ahtisarijevu izjavu za BBC „da se svi koju su pročitali njegov dokument slažu da bi to bila nezavisnost pod međunarodnim nadzorom“.

On je pre toga juče u Beogradu imao odvojene razgovore s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Vojislavom Koštunicom i bivšim ministrom finansija Mlađanom Dinkićem. Vizner kaže da je srpskim zvaničnicima preneo da „SAD predlog Martija Ahtisarija smatraju dobrim, podržavaju ga, kao i Ahtisarijev poziv pregovaračkim stranama da aktivno učestvuju u nastavku pregovora u vezi s ponuđenim dokumentom pre nego što on bude predstavljen u Savetu bezbednosti UN“. Izaslanik SAD izbegao je direktan odgovor na pitanje da li će SAD podržati zahtev Beograda da se nastavak bečkih pregovora odloži za desetak dana, do konstituisanja nove Skupštine Srbije. On je rekao je da je „pažljivo saslušao opis procedure o konstituisanju parlamenta koji su mu dali predsednik i premijer“ i da će o tome obavestiti Vašington.

Vlada Srbije: Premijer nema pravo „da zastupa“

Jučerašnji prijem američkog izaslanika za Kosovo Frenka Viznera u Vladi Srbije i najava današnjeg susreta odlazećeg premijera Vojislava Koštunice s predstavnicima EU, ponovo su aktuelizovali njegovo odbijanje da 2. februara primi Martija Ahtisarija, s jedne, odnosno nadležnosti Vlade u prelaznom periodu, s druge strane. „Premijer Vojislav Koštunica na čelu je tehničke Vlade i nema pravo da zastupa i predstavlja Vladu u svim pitanjima kojima se utvrđuje i vodi politika Srbije, piše u zaključku Vlade Srbije“ dostavljenom juče agenciji Beta. U zaključku piše da je „prestankom mandata Vlade predsedniku Vlade prestalo pravo da zastupa i predstavlja Vladu u svim pitanjima kojima se utvrđuje i vodi politika Srbije“.

Vizner tvrdi da eventualna podela KIM ne dolazi u obzir, jer glavni principi Kontakt grupe za pregovore o budućem statusu Kosova jasno kažu da „nema povredivosti integriteta i granica Kosova“, te da „neće biti drugačijeg rešenja“. On je juče popodne iz Beograda otputovao u Beč, odakle nastavlja put za Moskvu i nazad u SAD kako bi „obavestio vladu SAD o vođenim razgovorima“.
Predsednik Tadić i premijer Koštunica, kako je juče saopšteno iz Predsedništva i Vlade, obavestili su Viznera da je za „nezavisnost KIM neprihvatljiva za Srbiju“. U saopštenju iz Predsedništva navodi se da su Tadić i Vizner „razgovarali i o mogućnosti usaglašavanja datuma nastavka pregovora o budućem statusu KIM s formiranjem demokratskih institucija u Srbiji“, a da je predsednik „preneo predstavniku SAD da je Srbija čvrsto opredeljena da se pregovori nastave, kao i za stabilnost i mir u regionu“. Koštunica je, pak, objasnio Vizneru šta je sve za Beograd sporno u Ahtisarijevom predlogu „koji ni formalno, ni sadržinski nije proistekao iz dosad vođenih pregovora o budućem statusu KIM“. Na Viznerovo pitanje kako vidi nastavak pregovaračkog procesa, Koštunica je odgovorio „da Srbija mora najpre da konstituiše svoje državne organe koji će proizići iz nedavno održanih izbora, što je praksa koja važi u svim demokratskim državama“. U saopštenju iz Vlade Srbije ističe se da je „premijer insistirao da je za nastavak pregovora potrebno da se sazove Narodna skupština koja će doneti merodavne odluke o tom pitanju“. Koštunica je rekao da će „skupština biti konstituisana odmah po okončanju izbornog procesa“.
Kako Danas nezvanično saznaje u visokim državnim krugovima, u jučerašnjim razgovorima srpskih zvaničnika s Frenkom Viznerom nije bilo konkretnih dogovora o eventualnom pomeranju nastavka bečkih pregovora. Posle prekjučerašnjeg sastanka s predstavnicima parlamentarnih stranaka u novom sazivu srpske Skupštine Tadić je najavio da će od ambasadora zemalja članica Kontakt grupe tražiti da datum pregovora o statusu KIM bude usklađen s konstituisanjem novog saziva parlamenta Srbije, što bi, kako je dodao, pomerilo rok pregovora za desetak dana, o čemu je juče obavestio i Frenka Viznera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari