– Pošteni i fer pregovori podrazumevaju prvo da se utvrdi tema o kojoj će se pregovarati, vremenski rok, način i forma pregovaranja i sve one stvari koje su veoma važne – na izgled jednostavne – ali na koje smo mi jako osetljivi budući da mnoge od tih fer pretpostavki nisu bile poštovane tokom prethodnih pregovora.

– Pošteni i fer pregovori podrazumevaju prvo da se utvrdi tema o kojoj će se pregovarati, vremenski rok, način i forma pregovaranja i sve one stvari koje su veoma važne – na izgled jednostavne – ali na koje smo mi jako osetljivi budući da mnoge od tih fer pretpostavki nisu bile poštovane tokom prethodnih pregovora. To su, dakle, najnormalniji, uobičajeni uslovi i pretpostavke pregovaranja oko problema koji su komplikovani, složeni, istorijski dugi i jako delikatni – izjavio je Slobodan Samardžić, ministar za Kosovo i Metohiju na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade Srbije.

Ostale odluke

Vlada je usvojila i Uredbu o utvrđivanju programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2007, kao i Odluku o obrazovanju Radne grupe za izradu Nacionalne strategije za mlade. Vlada je odlučila da se spomenicima kulture utvrđuju zgrade u Beogradu – Pravnog i Tehničkog fakulteta, Studentskog doma kralja Aleksandra Prvog, Dom Vračarske štedionice, Ministarstva saobraćaja i Penzionog fonda Beočinske fabrike cementa, kuće – trgovca Dušana Lazića, pukovnika Elezovića i „Flašar“ i hotel „Avala.“ Spomenicima kulture u Pančevu proglašene su zgrada Stare pošte i Kip svetog Florijana, u Novom Sadu kuća u Dositejevoj 10 i u Somboru zgrada Higijenskog zavoda. Članovi Vlade dali su saglasnost na Program rada i na Finansijski plan Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita za 2007 i na Program poslovanja JP Železnice Srbije za ovu godinu.

Predlog, kako je rekao, sadrži nekoliko tačaka u cilju sprečavanja i predupređenja pregovora kakvi su bili oni koje je vodio specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari. Samardžić kaže da će Vlada po dolasku Kontakt grupe u Beograd insistirati na razgovorima o predloženim pravilima.

Pasoš ima svaki osmi građanin

Prema podacima koje je izneo Đelić, u ovom trenutku svega 12,9 odsto stanovnika Srbije (bez KIM) poseduje pasoše. U Beogradu je taj procenat 18, Pirotu – šest, a u Leskovcu – sedam odsto. Iza ovog, i za njega iznenađujućeg podatka, kako je rekao Đelić, kriju se velike regionalne razlike i siromaštvo stanovništva Srbije. „Borba za belu šengen listu je ujedno i borba za smanjenje siromaštva“, naglasio je Đelić.

Komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, Samardžić je rekao da u njoj „nema ničeg dramatičnog“. Prema rečima Samardžića, šef diplomatije je pomenuo nešto što je i sadržaj platforme Srbije – da bi institucije suštinske autonomije na KIM mogle da imaju saradnju s međunarodnim finansijskim institucijama i da bi u toj saradnji mogle čak da imaju i svoja predstavništva, odnosno da bi u međunarodnim odnosima mogle da imaju određeni kapacitet samostalnog delovanja.
Vlada je na jučerašnjoj sednici usvojila i akcione planove za usklađivanje zakona s propisima EU i za sprovođenje prioriteta iz Evropskog partnerstva. Nacrt zakona o putnim ispravama juče je usvojen kao prvi od 44 zakona koje Vlada mora da pripremi u cilju ove harmonizacije.
Potpredsednik Vlade Božidar Đelić najavio je za mart nove pasoše za građane Srbije, koji će biti po evropskim standardima i izdavaće se na pet godina. Đelić je predstavio agendu Vlade na putu ka evropskom partnerstvu i harmonizaciji propisa. On je podsetio da Srbiju u prvoj polovini oktobra očekuje parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a da će država „uložiti napore da do kraja godine i potpiše ovaj sporazum“. To, međutim, kazao je, podrazumeva punu saradnju s Haškim tribunalom.
Prema rečima Đelića, među izričite obaveze Srbije spada harmonizacija u oblastima: pravo konkurencije, državna pomoć, intelektualna svojina, javne nabavke, prava potrošača i standardizacija i tehnički propisi. Uslov za ispunjenje Akcionog plana biće, kako je rekao, usvajanje izmena Poslovnika o radu Skupštine i Zakona o Narodnoj skupštini, koji bi trebalo da omoguće efikasniji rad Parlamenta. Akcioni plan predviđa donošenje devet zakona iz oblasti životne sredine, po osam iz oblasti saobraćaja i poljoprivrede, četiri iz delokruga pravosuđa i unutrašnjih poslova, dok po tri definišu oblast konkurencije i zaštite potrošača. Ostalih devet zakona je iz oblasti energetike, trgovine, finansijskih usluga, zaštite ličnih podataka, statistike i građanskih prava. Akcioni plan za sprovođenje prioriteta iz Evropskog partnerstva predviđa, kako je objasnio potpredsednik Vlade, nastavak reformi državne uprave i sudstva i jačanje struktura koje se bave evropskim integracijama. Taj dokument, kao ključne prioritete postavlja ostvarenje potpune saradnje s Haškim tribunalom i ustanovljavanje transparentnog finansiranja finansijskog upravljanja u Vojsci.
Vlada je utvrdila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama. Doneta je Uredba o utvrđivanju Programa o rasporedu i korišćenju sredstava za programe i projekte udruženja građana u oblasti omladinske politike u 2007.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari