Nastavak sa 1. strane
Dogovor o eventualnim promenama sastava beogradskog pregovaračkog tima i dosadašnje pregovaračke platforme takođe bi trebalo da se postigne na današnjem sastanku, o čemu bi se potom izjašnjavala i nova skupština. U visokim političkim krugovima u Beogradu spekuliše se da bi dogovor o sastavu beogradskog pregovaračkog tima mogao da otvori bar dva pitanja – položaj kopredsednika tima, jer predsednik države ima pun mandat, dok mandat premijera Srbije nema pun kapacitet, kao i eventualno učešće predstavnika Srpske radikalne stranke, ali i drugih partija u pregovaračkom timu.

Nastavak sa 1. strane
Dogovor o eventualnim promenama sastava beogradskog pregovaračkog tima i dosadašnje pregovaračke platforme takođe bi trebalo da se postigne na današnjem sastanku, o čemu bi se potom izjašnjavala i nova skupština. U visokim političkim krugovima u Beogradu spekuliše se da bi dogovor o sastavu beogradskog pregovaračkog tima mogao da otvori bar dva pitanja – položaj kopredsednika tima, jer predsednik države ima pun mandat, dok mandat premijera Srbije nema pun kapacitet, kao i eventualno učešće predstavnika Srpske radikalne stranke, ali i drugih partija u pregovaračkom timu. Izvori Danasa skreću pažnju da su dosadašnji pregovarački tim, uglavnom prema paritetnom principu, pravila dva kabineta – predsednika i premijera Srbije.

SRS traži hitno zasedanje Skupštine Srbije

– Ukoliko ne bude saglasnosti za sazivanje hitne sednice Skupštine Srbije moguće je verifikovati mandate novoizabranih poslanika i u ponedeljak održati sednicu parlamenta na kojoj bi se odlučivalo o KIM – saopštila je u subotu SRS. SRS je zatražila od „predsednika Skupštine, predsednika i premijera Srbije da zakažu hitnu sednicu parlamenta na kojoj bi jedina tačka dnevnog reda bio predlog Martija Ahtisarija za KIM, reakcija države na taj plan, kao i situacija na KIM“.

Tokom proteklog vikenda Aleksandar Simić, savetnik premijera Srbije, izjavio je za agenciju Beta da bi bilo „izvanredno“ kada bi se novi saziv parlamenta sastao pre nastavka pregovora o KIM. Simić ukazuje da „postoji i važeća skupština koja nije izgubila mandat“.
– Ukratko, kada se skupština sazove ona će odlučiti o svemu – kaže Simić.
Prema njegovim rečima parlament bi morao da odluči i o tome da li će Srbiju eventualno u nastavku pregovora predstavljati sadašnji pregovarački tim, ili će njegov sastav biti promenjen. Simić nije želeo da spekuliše o posledicama eventualnog nepojavljivanja predstavnika Srbije na nastavku pregovora o Kosovu najavljenom za 13. februar.
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković izjavio je da bi Srbija trebalo da zauzme „maksimalno konstruktivan stav“ prema predlogu Martija Ahtisarija o budućem statusu KIM i da pripremi amandmane kojima će braniti svoj suverenitet. Drašković je za TV B92 izjavio da taj posao podrazumeva da se na stranu stave političke rasprave o tome ko za to ima tehnički, a ko stvarni mandat.
– Smatram da moramo da pokažemo maksimalnu konstruktivnost prema tom dokumentu, dok se odredbe kreću u okviru mandata koji je dobio Ahtisari, a to je da se bavi statusom Kosova. Istovremeno, na sve međunarodne adrese, Kontakt grupu i Savet bezbednosti UN, treba poslati prigovor da je u nekim delovima Ahtisari izašao iz svog mandata baveći se statusom Srbije tako što je pomerio njene međunarodno priznate granice. To je direktno protivno članu 1 Povelje UN – naglašava Drašković, uz ocenu da „Ahtisarijev predlog otvara vrata nezavisnosti Kosova, iako se ta reč ne spominje u dokumentu“
Tokom jučerašnjeg dana mediji su tvrdili da će se Tadićevom pozivu, upućenom u petak posle Ahtisarijeve posete, odazvati „većina lidera“ parlamentarnih stranaka. Dolazak su potvrdili DS, G17 Plus i Socijalistička partija Srbije. Iako je iz SRS najpre saopšteno da je potpuno „besmisleno da predsednik Srbije Boris Tadić šefovima stranaka zakazuje upoznavanje s Ahtisarijevim predlogom, jer Srbija nema vremena za gubljenje i hitno mora da donosi ozbiljne, trezvene i jasne odluke“, generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić juče je najavio da će se predstavnici radikala odazvati Tadićevom pozivu. Vučić nije mogao da kaže ko će činiti delegaciju radikala.
Iako je Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, rekao novinarima da ne može ništa da izjavi pre konsultacija s koalicionim partnerom, kako Danas nezvanično saznaje, koalicija DSS-NSS trebalo bi da se odazove Tadićevom pozivu.
Portparol DSS Andreja Mladenović izjavio je u subotu za Betu da DSS očekuje da će i ostale stranke doprineti da se što pre konstituiše Skupština u novom sazivu jer „samo ona može dati mandat za nastavak pregovora i uputiti sve koji predstavljaju državu kako da pregovaraju o statusu KIM“. Utvrđivanje statusa KIM, prema Mladenovićevim rečima, „utiče na sve, pa i na formiranje vlade Srbije“, a „zauzimanje stava prema platformi koalicije DSS – NS o KIM može pomoći da se prevaziđu teškoće u procesu formiranja vlade“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari