"Vučić ima dvoje usta, od početka evropskih sankcija Rusiji bilo jasno da će i on uraditi isto" 1foto FoNet/Predsedništvo Srbije

Dve suprotne izjave su uobičajena igra Aleksanda Vučića koji progovara na svoja i na usta Aleksandra Vulina.

Jedan nam govori da je osetljivi proevropski političar, a drugi da u Evropi vlada antisrpska politika. Do sada je ovo šizofreno postupanje dovelo do uspešnog održavanja na vlasti Vučića uz podršku EU – Vulin se obraća Srbima, a Vučić Evropljanima, kaže za Danas Biljana Stojković, profesorka Univerziteta u Beogradu i kandidatkinja koalicije Moramo na skorašnjim izborima za predsednika.

Biljana Stojković je komentarisala istovremene, i u određenoj meri oprečne ocene predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i ministra policije, Aleksandra Vulina, u vezi sa nacrtom rezolucije Evropskog parlamenta, gde se od ovdašnjih vlasti do sada u najeksplicitnijem i najoštrijem tonu traži da Srbija uvede sankcije Rusiji,

Dok je Vulinov komentar sažet u rečenici da je ova rezolucija još jedan u nizu razloga zbog čega smatra da Srbiji nije mesto u Evrpskoj uniji, Vučić se požalio da Srbija trpi strašne pritiske i plaća veliku cenu jer ne uvodi sankcije Rusiji. 

– Poenta je da se javnost u Srbiji pripremi na uvođenje sankcija Rusiji, ali tako da se stvori predstava ogromne muke na kojoj je predsednik SNS-a. Bilo je jasno od početka evropskih sankcija Rusiji da će i Vučić uraditi isto nakon izbora, ali su za to potrebni već ustaljena drama i uobičajeni performans – kaže naša sagovornica.

Biljana Stojkovic
foto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Međutim, dodaje ona, Vučić se ne obazire na činjenicu da će njegov scenski nastup rezultovati još većim antievropskim sentimentom među građanima.

– Važan mu je isključivo rejting u Srbiji – zaključuje Biljana Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari