Vučić najavio: Srbija će u četvrtak uputiti zahtev KFOR-u za povratak vojske i policije na KiM 1foto: Pritnscreen/Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa vlasnikom vinarije iz Velike Hoče Srđanom Petrovićem, kojem su Kosovska policija i Carina Kosova prošle sedmice oduzela preko 40.000 litara vina, a prilikom susreta predsednik je porodici Petrović poručio da će im država pomoći da prebrode nanetu štetu, a nakon sastanka medijima je rekao da će Srbija u četvrtak nakon sednice vlade uputiti zahtev KFOR-u za povratak bezbednosnih snaga na KiM po Rezoluciji 1244.

Ovoj je porodici je oduzeto i uništeno 40.000 litara vina, a samu konfiskaciju pratili su protesti meštana i porodice.

Sin vlasnika vinarije je probao da skoči sa krova, a sam vlasnik se kaišem vezao za banderu.

Vučić je porodici rekao da koliko je njima bilo teško, toliko je “nama zbog nemoći bilo još teže” i dodao da je naučio i pročitao sve o porodici i zahvalio im se što žive na Kosovu i Metohiji.

Dodao je da su spremili “neke sitne poklone” za Petroviće i rekao je Petroviću da ne brinu o nanetoj šteti.

On je razgovarao sa porodicom u Predsedništvu, je sa proodicom razgovarao o školovanju u Mitrovici, i o tome da li više kao pojedinačnu sortu cene vranac ili prokupac. , a Srđan Petrović je Vučiću rekao da uz pomoć predsednika i Vlade opstaju na KiM.

Vučić i vlasnik vinarije iz Velike Hoće su se složili da više vole prokupac.

Petrovići su predsedniku Srbije poklonili metohijsko crveno vino iz vinarije ove porodice iz Velike Hoče.

Ovaj je poklon, rekao je Vučić, jedna od retkih stvari koju su mu dozvolili da ne ostavlja u

Nakon susreta predsednik se obratio medijima kojima je rekao da će Srbija koliko može pomoći porodici koja ima izrazitu želju da ostane na Kosovu i Metohiji i poručio da im je u ime Srbije zahvalan na tome što čuvaju srpsko ime i prezime.

Dodao je da će vino koje su mu poklonili će imati “posebno mesto u kući Vučića”.

Srđan Petrović se zahvalio i Vučiću i direktroru Kancelarije za KiM Petru Petroviću i svim prijateljima iz celog sveta koji su im pomogli.

On se zahvalio i igumanu Metodiju manastira Hilandar koji će pomoći ovu porodicu.

Vučić je tim povodom rekao da su u Hilandaru divni ljudi koji imaju dobro vino, ali da zna da je porodici iz Velike Hoče najpre stalo da prošire svoje gazdinstvo.

Petrović je rekao da su i dalje u šoku jer je to najemotivnije doživela supruga i stariji sin, ali da se nadaju da će nastaviti sa svojim poslom.

ON je rekao da je Velika Hoča metoh različitih manastira iz Metohije poput Visokih Dečana, i da svi oni imaju svoje vinograde.

Vučić je pitao šta treba da se desi pa da se vrati zemljište Visokim Dečanima što je odluka Ustavnog suda Kosova.

“Ponosan sam na pripadnike oružanih snaga”

Predsednik je nakon sastanka rekao da će se nakon sednice Vlade Srbije u četvrtak zvanično uputiti zahtev KFOR-u za povratak bezbdnosnih snaga Srbije na KiM po Rezoluciji 1244, što su srpski zvaničnici nakon barikada na severu KiM najavili.

Vučić je rekao da je ponosan na pripadnike oružanih snaga Srbije jer je popuna nikada bolja.

Kaže da je gotovo zaplakao jer je bio presećan kada je video tu vrstu jedinstva i opredeljenosti da se izvrši svaki zadatak koje državno rukovodstvo bude pred njih postavilo.

Upitan za izjave Analene Berbok i Žosefa Borelja kaže da se sve one moraju detaljno analizirati, te da se barikade ne događaju samo zato što je uhapšen Dejan Pantić i što niko nema informacije o njemu, već i da je razlog Kurtijeva izjava da je fomiranja ZSO “detinjast zahtev”.

On je dodao da je izjava Analene Berbok da su tenzije odlaganjem izbora na severu Kosova smanjenje, da je tu noć Priština želela da “napada Srbe”.

– Jel vam to logično? Tobož hoćete da odložite izbore ali šaljete specijalce da zauzmu prostroije. A gde to piše da vi imate pravo da zauzimate prostroije? Oni će sada da vam kažu da je to duh (Briselskog sporazuma), ma pusitet me duha i duhova. Tako su razarali Republiku Srpsku, rekao je Vučić.

Poručio je da ga slobodno sruše s vlasti, jer neće zbog vlast da

Komandant KFOR-a će tek za dva dana odgovoriti na zahtev Srbije da se bezbednosne snage Srbije vrate na KiM po Rezoluciji 1244.

On im je poručio da kažu Srbiji koji od ćetiri dokumenata žele da Srbija poštuej i da oni poštuju – Kumanovski sporazum, Rezoluciju 1244, Briselski sporazum, Vašingtosnki sporazum i upitao javnost da li razume da Priština i međunarodna zajednica ne poštuju nijedan od tih sporazuma.

Kazao je da je Analena Berbok na sastancima govorila da u Prištini ne postoji nijedna vlada koja će da sprovode formiranje ZSO u delo.

Na Boreljovu izjavu ne želi da odgovara jer misli da je ona samo poseldica napada koje je ovaj evropski diplomata, kaže Vučić, dobio nakon što je označio pravog krivca za nekonstruktivnost u dijalogu.

Moli da se nevini Srbe puste na slobodu i da se ne šalje Kosovska policija na sever, pogotovo ne do zuba naoružani, jer Srbija ne želi sukob i pogotovo zato što Priština na to nema pravo ni po jednom sporazumu.

Gvooreći o optužbama za bačene šok bombe, kaže da je to pirotehničko sredstvo koje se koristi da bi se neko upozorio.

– E ja mislim da zato treba da bombarduje Srbiju, i ne samo Srbiju nego i sve Srbe, ciničan je bio Vučić, dodavši da međunarodna zajednica kako joj kad odgovara govori da je sever Kosova deo Srbije ili nije.

– Verujem da ćemo sačuvati mir i daćemo sve od sebe da tako bude. Naš narod pozivam da ni na koji način, znam da nisu, ali da ne ugrožavaju KFOR i EULEX, da ne bi davali municiju u ruke onima koji bi njih da prikažu kao krivce, naveo je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari