Vučić, Rama i Kovačevski potvrdili zajedničko učešće na samitu EU-Zapadni Balkan u Briselu 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije, Aleksandar Vučić, Edi Rama i Dimitar Kovačevski doneli su odluku da će učestvovati na strašnjem samitu EU-Zapadni Balkan, saopšteno je danas iz Predsedništva Srbije.

Sastanak se održava u Briselu tokom samita Evropskog saveta.

U saopštenju se navodi da su nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri tri zemlje doneli odluku o zajedničkom odlasku na samit, pri čemu su usaglašeni i principi koji će predstavljati glavnu okosnicu razgovora sa brojnim zvaničnicima Evropske unije.

„Imajući u vidu da Republika Srbija, Republika Albanija i Republika Severna Makedonija dosledno zastupaju interese svojih građana i celog regiona Zapadnog Balkana na svim relevantnim međunarodnim forumima, odluka o učešću i zajedničkom pristupu na samitu u Briselu predstavlja još jedan korak u borbi za napredak naših zemalja, ali i jasan signal da i pored brojnih prepreka, nastavljamo da dajemo konstruktivan doprinos na putu ka evrointegracijama“, navedeno je iz kabineta srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

Dodaje se da su lideri svesni da teme razgovora neće biti lake, ali da će učešćem još jednom potvrditi posvećenost evropskom putu tri zemlje.

Lideri šest zemalja regiona pozvani su na sastanak sa čelnicima Evropskog saveta koji bi trebalo da bude održan sutra pre početka redovnog junskog samita Unije, na kojem će se razgovarati o proširenju, navodi RTS.

Prema pisanju medija, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je u pismu liderima članica EU, pozivajući ih na sednicu Evropskog saveta, istakao da se mora dati nova energija procesu proširenja i unaprediti „integracija naših partnera sa Zapadnog Balkana“.

On je poručio da je Zapadni Balkan važan za EU, a EU je važna za Zapadni Balkan, dodavši da će se sa zapadnobalkanskim partnerima sresti pre formalne sednice Evropskog saveta, koji će zasedati 23. i 24. juna.

„Mir, bezbednost i prosperitet u međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima su vrednosti koje EU deli s drugim evropskim partnerima. Ideja Evropske političke zajednice je predstavljena u cilju podsticanja političkog dijaloga i saradnje. Mi ćemo se fokusirati na stratešku diskusiju o tome kako da ojačamo naše odnose radi rešavanja pitanja od zajedničkog interesa“, naveo je Mišel.

Prema njegovim rečima, uz rat u Evropi, preduzeta je akcija bez presedana, projektujući EU geopolitički uticaj.

„Sada moramo da preduzmemo dalje korake da ojačamo sigurnost i stabilnost. Ovo će biti glavni fokus našeg Evropskog saveta. Sada je vreme da se prizna da je budućnost Ukrajine, Moldavije i Gruzije unutar EU. Pozvaću vas da Ukrajini i Moldaviji dodelite status kandidata. Paralelno, nastavićemo da pružamo Ukrajini snažnu humanitarnu, vojnu, ekonomsku i finansijsku podršku“, kazao je Mišel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari