Vučić: Za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi 1Foto: Print screen Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je povodom evropskog sporazuma o Kosovo i aneksa o implementaciji, izjavio da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.

„Srbija će da ispuni i radi na implementaciji svega što je rekla da će raditi, uprkos tome što ne mislim da će Priština da formira Zajednicu srpskih opština“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Italije Antonijom Tajanijem.

On je ponovio da nema govora o priznanju Kosova, članstvu u Ujedinjenim nacijama i agencijama i telima UN, dok se može govoriti o svemu drugome što vodi boljim odnosima sa Albancima. „Srbija se nikada nije služila nikakvim trikovima i to je moja poruka onima koji su na Forumu za spoljne poslove govorili o tome“, rekao je Vučić.

On je dodao da izgleda da potpisi mnogih ne znače ništa. Na pitanje o ulozi Italije u pregovorima, Vučić je rekao da je Srbija uvek želela jače prisustvo Italij.

„Nemamo iste poglede na sva pitanja, ali želimo da čuvamo mir i stabilnost“, rekao je Vučić i dodao da Srbija hoće i mir u Ukrajini jer bi to nama donelo olakšanje. Govoreći o Italiji, Vučić je rekao: „Uvek su podržavali Srbiju i na evropskom putu i u međunarodnim forumima, nikada nisu vodili politiku pritisaka na našu zemlju“.

Izrazivši zahvalanost što Tajani nije zaboravio Srbiju i Zapadni Balkan, Vučić je rekao da veruje da će se obim trgovinske razmene dve zemlje povećati. On je kazao da je Srbija uspela da privuče 63 odsto ukupnih stranih direktnih investicaja za Zapadni Balkan u prethodne dve do tri godine.

Kako je rekao, Italija je drugi najveći strani investitor, oko 22.000 ljudi radi u italijanskim fabrikama u Srbiji, a subvencije koje Srbija davala investitorima uvek su se mnogostruko isplatile.

Vučić je najavio početak proizvodnje novog električnog Stelantisovog automobila u Kragujevcu sledeće godine, istakavši da je cilj da se privuku mala i srednja preduzeća iz Italije.

Vučić je dodao da italijanske banke daju presudno značajan doprinos bankarskom sektoru u Srbiji, jer su dve od tri najveće banke u Srbiji italijanske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari