Dan nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio da odluku o vanrednim parlamentarnim izborima ne može da donese sam, već da će o tome razgovarati sa saradnicima, ministrima i predsednikom Srbije, on je zakazao sednicu Glavnog odbora Srpske napredne stranke. Sednica je zakazana za nedelju, 17. januar.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Izvori Danasa sa političke scene smatraju da će gotovo sigurno biti raspisani vanredni parlamentarni izbori u aprilu, zajedno sa pokrajinskim i lokalnim. Međutim, u ovom trenutku, nema nikakve direktne potvrde da će odluka Glavnog odbora SNS biti baš takva.

„Na sednici Glavnog odbora razgovaraće se o aktuelnoj političkoj situaciji, a predsednik Aleksandar Vučić zatražiće odobrenje većine članova Glavnog odbora da u periodu i pre Skupštine stranke ima pravo da donese odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora“, navodi se u saopštenju Službe za informisanje SNS, i podseća da je Skupština stranke ranije zakazana za 13. februar.

Opcija raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora više puta je spominjana tokom protekle 2015, ali iako se većina visokih funkcionera SNS u javnosti izjašnjavala da jeste za izlazak na birališta, od toga se odustajalo, jer sam premijer, kako je saopštavano, nije bio za tu opciju. Poslednji put se o tome govorilo u oktobru, kada je Vučić rekao da bi „bilo neodgovorno da se ide na izbore“.

„Moja odluka je da ne idemo na izbore. Dobro je da nemamo izbore još najmanje šest meseci jer bi to bilo neodgovorno u trenutku kada imamo Unesko i otvaranje poglavlja… Da li će ih biti za šest, osam ili deset meseci, ne znam, ali u narednih tri, četiri ili pet neće ih biti. Moj posao je da donosim odluke u interesu građana“, rekao je tada Vučić .

Premijer je, međutim, u ponedeljak priznao da se „nada da će građani Srbije uskoro imati priliku da izaberu bolje“. Upitan da li to znači da će biti i vanrednih parlamentarnih izbora, premijer je rekao da njih svi žele, ali je i precizirao da odluku o izborima ne može da donese sam i najavio da će razgovarati o tome sa saradnicima, ministrima i predsednikom Srbije.

Niko od visokih funkcionera SNS nije bio voljan da se izjasni da li će na sednici GO SNS glasati za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Umesto ličnog stava, Zoran Babić, šef skupštinskih naprednjaka, rekao je da je njegova stranka uvek spremna za izbore i da bi pitanje o njihovom raspisivanju trebalo postaviti DS, za koju kaže da poslednje dve godine beži od svih mogućih izbora.

DS 19. januara poziva stranke na dogovor

Demokratska stranka uputila je juče pisane pozive na adrese dvadesetak proevropskih stranaka i pokreta, kao i sindikatu Sloga, na razgovore i moguć dogovor o zajedničkom nastupu protiv SNS uz uslov da se obavežu da neće ulaziti u koaliciju sa naprednjacima. Svi se pozivaju da 19. januara dođu u prostorije DS. U pozivnom pismu se između ostalog navodi da se bliže izbori, da građani nikad nisu živeli teže i neslobodnije i da Bojan Pajtić poziva sve na dogovor o načinima i mogućnostima saradnje. Poslednja rečenica tog poziva, kako saznajemo, glasi: „Nemamo pravo da se delimo.“

L.V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari