Vučićev desant na desnicu 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Gotovo u kontinuitetu, poslednjih sedam dana traju direktni napadi SNS i Aleksandra Vučića na POKS, Dveri, Zavetnike i DSS.

Partije koje vrednosno pripadaju desnom spektru gotovo svakodnevno prolaze kroz „toplog“ zeca od strani vlasti, a sa nekima su već raskinute koalicije poput saradnje sa POKS u Novom Sadu.

Parafrazirajući predsednikove reči da je „počelo čišćenje“ i da se okreće novi list prema onima koji su prema njemu „neodgovorni“, jasni su znakovi su da desnica izuzetno „žulja cipele“ koje nosi Aleksandar Vučić.

Sudeći po svemu što smo videli u prethodnih sedam dana, predsednik Aleksandar Vučić krenuo je u „veliko čišćenje“. Naravno, poslužili smo se njegovim vokabularom kojim je hteo da skrene pažnju da je raskinuta koalicija sa POKS u Novom Sadu budući da ga nisu podržavali dovoljno tokom Skupštine.

I nedeljama pre kulminacije napada na desni spektar, Vučić je u svojim obraćanjima kritikovao kako on kaže neodgovornu politiku ovih stranaka prema pitanju Kosova. Takav tretman prema partijama na desnom političkom spektru počeo je gotovo uporedo sa narativom da treba da se formira pokret ili blok okupljen oko centra koji će biti podjednako kritičan prema ekstremnoj levici i desnici.

Izazovi oko Kosova ili uzimanje zaleta pred formiranje pokreta koji će biti pozicioniran ka centru mogu biti potencijalni razlozi za ovakav desant predsednika.

Vučićev desant na desnicu 2
Printskrin RTS

„Počinje čišćenje“
U ponedeljak, aktuelni gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zahvalio se POKS-u na dosadašnjoj saradnji i poručio da oni u narednom periodu više neće biti koalicije u Novom Sadu.

“Kao gradonačelnik Novog Sada, Pokretu obnove Kraljevine Srbije (POKS) zahvaljujem na dosadašnjoj saradnji. Političke stranke koje suštinski drugačije vide budućnost Srbije, pa samim tim i Novog Sada kao drugog po veličini grada u državi, više nisu deo izvršne vlasti”, čime je zvanično prestala da postoji saradnja SNS I POKS-a u drugom najvećem gradu u državi.

Dva dana kasnije, gostujući na televiziji Pink, predsednik Srbije bio je jasan i podvukao da predstavnici ove političke organizacije za njega govore da je izdajnik, a koriste privilegije dobijene na osnovu glasova koje je dobila SNS.

“Videli ste ove stručnjake iz POKS-a.. Lepo, svaki dan – ‘Vučić izdajnik, Vučić baraba… A lepi bili Vučićevi glasovi da mogu da budu na čelu komunalnih i javnih preduzeća. I Novom Sadu, Bečeju i mnogim drugim gradovima. E, pa više ne može. Krenulo je čišćenje. Da ne biste više izigravali velike i visokomoralne tipove koji biste da čuvate Kosovo, a da vam odgovaraju glasovi SNS da budete veliki direktori, e sad ćete malo bez direktorskih funkcija, pa ćete na sledećim izborima, zajedno sa nekim drugima, da to promenite”, bio je jasan Vučić.

Boška Obradovića i Dveri optužio da ih podržavaju Rusi

Prilikom dvodnevne sednice o Kosovu u Narodnoj Skupštini, predsednik Aleksandar Vučić govorio je o brojnim temama, a svoje prisustvo iskoristio je I da napadne Dveri I njenog lidera Boška Obradovića.

Vučića su dodatne iznervirale parole na ovoj sednici na kojoj su poslanici istakli transparente sa porukom „Ne kapitulaciji“ i „Ne ultimatumu“ i „Vučiću izdao si Kosovo“, što je dodatno iznerviralo Vučića koji nije štedeo reči.

“Nemojte da urlate i psujete Obradoviću, jer ste najveća kukavica. To znaju i u vašem selu Vranići gde su tri puta više glasali za mene nego za vas i nije vas sramota. Vas će neko da se plaši i Miloša Jovanovića i Novakovića? Vas trojice kriminalaca će neko da se plaši, sram vas bilo… Lopovi jedni koji ste opljačkali Srbiju, Kolubaru našu opljačkali, sve opljačkali“, kazao je Vučić i dodao da on poštuje Rusiju, za razliku od Dveri koji joj služe i pomaže im.

Miloša Jovanovića nazivao huliganom, čudan tajming bivših zavetnika i Darka Glišića za konferenciju za medije

Takođe na istoj skupštinskoj raspravi, Vučić je u nekoliko navrata govorio da se najgore ponaša lider Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović. Predsednik mu je poručio da je običan huligan i da se sramotno kako se ponaša.

Dodatno, praktično u trenutku najvećih napada na Jovanovića u medijima bliskim vlasti osvanula je vest da je Boris Janićijević napustio odbor Novog DSS u Kosovskoj Mitrovici zbog nastupa lidera njegove sada već bivše stranke na Skupštini.

Uporedo, sa održavanjem sednice o Kosovu desila se izuzetno čudna situacija u vezi sa prelaskom bivših zavetnika u redove SNS.

Predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić je u petak na konferenciji za medije saopštio da je pet je članova Zavetnika prešlo u SNS, što je vest stara nekoliko meseci. To je potvrdila za Novu i predsednica ove stranke Milica Đurđević Stamenkovski, koja je podvukla da su čak pogrešili i ime jednog poslanika.

„Reč je o pojedincima koji nisu u Zavetnicima još od prošle godine. Jednom od njih su potpuno pogrešili prezime, što znači da oni ne znaju ni koga privode u stranku, važno je samo da pokušaju da se nekako obračunaju sa Srpskom strankom Zavetnici. Naveli su ime našeg poslanika Dragana Nikolića, koji je uredno prisutan u poslaničkom klubu naše stranke. Valjda ga priželjkuju u svojim redovima, pa se potvrđuje ono: Što je babi milo, to joj se i snilo“, rekla je za Novu Đurđević Stamenkovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari