Vučiću i SNS odgovara Srbija van EU 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka ne žele članstvo Srbije u Evropskoj uniji, jer to prvenstveno ne odgovara njima – ocenjuju sagovornici Danasa, koji komentarišu izjavu predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovca da Srbija pod vlašću Vučića i SNS zaista nikada neće postati deo EU.

Poruka prvog čoveka demokrata reakcija je na izjavu koju je Vučić tokom posete Češkoj dao tamošnjem Radio Plusu. Kako su preneli mediji, predsednik republike je rekao da bi Srbija volela da postane član EU, ali da i ako ispuni sve potrebne uslove, Unija je nikada neće prihvatiti kao punopravnu članicu.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan kaže da SNS očigledno nema nameru da uvede Srbiju u EU, te da se to vidi između ostalog po mnogim zakonima koji nikad nisu do kraja usaglašeni sa evropskim zakonodavstvom.

– Takođe, iz spoljne politike koju vodi ova vlada vidi se da ne postoji namera da Srbija usaglasi najvažnije odluke sa EU. Mišljenja sam da jasnim potezima Srbija veoma brzo može postati ravnopravni član EU, ali očigledno to neće biti slučaj kada je u pitanju vlada koja u svom sastavu ima ljude koji služe da usporavaju taj proces – smatra Movsesijan.

Generalni sekretar Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov navodi da Aleksandru Vučiću, njegovoj SNS i satelitima iz SPS svakako ne odgovara Srbija kao punopravna članica EU.

Prema njegovim rečima, oni se najbolje snalaze u mraku i blatu, manipulišući osiromašenim građanima i razorenim institucijama. Samofalov smatra da bi uvođenje reda i zakona koje sa sobom donosi članstvo u EU poremetilo sve njihove mehanizme upravljanja državom.

– S druge strane, opozicija bi morala da ponudi stvarnu alternativu vlasti SNS-a, da pokaže spremnost da sarađuje i okuplja se oko zajedničkih ciljeva. Nisam primetio u istupima gospodina Lutovca i njegovih partnera iz grupe okupljene oko Đilasa previše volje za saradnjom i zajedničkim delovanjem. Nadam se da će se dozvati pameti i razumeti poruku birača da su unutaropozicione svađe potpuno kontraproduktivne, i da samo zajedničkim radom možemo da popravimo sve ono što je SNS devastirala. Ukoliko mi to ne učinimo, nisam siguran da će Srbija ikada ući u EU, a to bi imalo zaista dalekosežne razarajuće posledice po budućnost ove zemlje – kaže Samofalov.

Zoran Vuletić, prvi čovek Građanskog demokratskog foruma, saglasan je sa Lutovcem da Vučić ne želi da integriše Srbiju u EU. Prema njegovom viđenju, Vučić se deklarativno zalaže za ulazak u EU, a kada vidimo politiku koju vodi prema regionu, pre svega Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, način na koji se odnosi prema Kosovu, kriminal koji neobuzdano buja i zavedenu potpunu kontrolu nad svim institucijama, a pogotovo nad pravuđem, jasno je da ne želi Srbiju u EU.

– Moram sa žaljenjem da konstatujem da i veći deo opozicije jednako kao i Vučić deklarativno priča o Srbiji u EU. Bivši Savez za Srbiju je Vučićevim ciljanim kritikama promovisan kao glavna opoziciona grupacija. Kada vidimo sa kojih pozicija Vuk Jeremić, Boško Obradović, Dragan Đilas, Zoran Lutovac ili Dobrica Veselinović kritikuju SNS baveći se isključivo i samo korupcijom u jednom delu, a u drugom delu optužuju Vučića za izdaju Kosova, a sa njim paktiraju oko politike prema Crnoj Gori, podržavaju Dodika snažnije od Vučića, predlažu jednako populistički ekonomski koncept… Ostaje nam da zaključimo da je antievropski narativ u Srbiji nažalost većinski – navodi Vuletić.

Prema njegovom mišljenju, krajnje je vreme da shvatimo da je važnije ko će zameniti Vučića na vlasti nego da li će on ostati još godinu ili dve. Vuletić smatra da se građanima do izbora mora objasniti da bez punopravnog članstva u EU nema rešavanja ekoloških problema, nezavisnih institucija, pada kriminala i korupcije, profesionalnih medija i sveukupno perspektivnog života, te da svako ko traži rešenja svega pobrojanog mimo EU opasno obmanjuje građane.

Predsednica Pokreta slobodna Srbija Lidija Martinović poručuje da Srbija nikad neće postati deo EU za vreme vladavine Aleksandra Vučića i SNS klike, jer on nikada neće dozvoliti nezavisno pravosuđe i slobodne medije. Po njenom viđenju, ta poglavlja nisu otvorena, niti će biti za vreme ove, kako je naziva, mračne feudalne vlasti, jer se na taj način on održava u svojoj vladavini.

– Lično, a i ispred PSS-a se slažem sa gospodinom Zoranom Lutovcem, predsednikom DS. Ovo nije ni prva, a ni poslednja obmana Aleksandra Vučića, ali očekujem i verujem da građani Srbije neće više dozvoliti da ih iko tretira kao da imaju „grašak“ u glavi. PSS ima resorne programe i ciljeve, ali i metodologije za postizanje evropskih standarda i evropskih vrednosti, kako bi građani Srbije konačno mogli da žive kvalitetnijim životom – ističe Martinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari