"Zašto ste ćutali?": Biševac o izgradnji baza Kosovske policije u Zubinom Potoku i ulozi Srpske liste 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Lider Građanske inicijative „Za Zubin Potok“ Milija Biševac kaže za Danas da je da je Vlada u Prištini preduzela korake kako bi pojačala policijsko prisustvo na Severu Kosova, pa i u opštinama Leposavić i Zubin Potok i izgradnjom baza Kosovske policije.

Zbog izgradnje baze u selu Jasenovik, opština Zubin Potok, bivši narodni poslanik i funkcioner Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ Marko K. Jakšić uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Biševac kaže da je u selu Jasenovik oduzeta privatna imovina nekoliko njegovih sugrađana kako bi se izgradila policijska baza.

– Nakon prošlogodišnje krize na KiM koja je nastala usled odluka Prištine da se zabrani sloboda kretanja vozilima sa tablicama koje imaju akronime gradova sa Kosova: KM, PR, GL… I protivljenja Srba vezano za tu odluku, Vlada u Prištini preduzela je neke od koraka kako bi pojačala policijsko prisustvo na Severu, navodi Biševac.

Naš sagovornik objašnajva da je kosovska Vlada doneka odluku u kojoj se odobrava Ministarstvu unutrašnjih poslova da za potrebe izgradnje vojno-policijskih baza oduzima privatnu imovinu u Zubinom Potoku i Leposaviću.

– Vezano za ovu odluku rukovodstvo Opštine Zubin Potok dobilo je obaveštenje gde je jasno definisano koje pozicije će biti uključene u eksproprijaciju i otpočela je izgradnja pristupnih puteva ka tim lokacijama 15. jula kada je počela izgradnja prvog pristupnog puta, navodi Biševac.

"Zašto ste ćutali?": Biševac o izgradnji baza Kosovske policije u Zubinom Potoku i ulozi Srpske liste 2
foto: Vojin Radovanović/Danas

Lider GI „Za Zubin Potok“ kaže da su u saradnji sa GI „Srpski opstanak“ obišli navedena mesta i videli gde se izvode radovi, te da su odmah nakon toga zatražili od predstavnika vlasti i gradonačelnika Srđana Vulovića da objasni ljudima o čemu se radi i šta se tačno gradi, kao i da putem diplomatskih sredstava pokuša da spreči oduzimanje privatne imovine.

– Naravno gradonačelnik i ostali funkcioneri se nisu oglašavali niti preduzeli nikakve korake kako bi to sprečili, što nam daje za pravo da tvrdimo da su baš oni ti koji su prećutno podržali izgradnju tih baza. Izgradnjom baza javio se veliki nemir kod naših sugrađana a kao rezultat ima to da se sve veći broj ljudi iseljava iz naše Opštine i život otpočinje u gradovima centralne Srbije, dodaje.

Smatra da je za izgradnja baza i svakodnevno prisustvo specijalaca Kosovske policije u Zubin Potoku apsolutno odgovorna Srpska lista i opštinsko rukovodstvo koje, kako smatra, nije ništa uradilo kako bi ovakvu situaciju sprečili.

– Postavljamo im pitanje: Zašto ste ćutali? Zašto ste to dozvolili?! Narod izgradnju baza i raspoređivanje specijalaca vidi kao okupaciju i još jedan vid zastrašivanja, pa iz tog razloga je podržao barikade koje su nedavno postavljene na teritoriji Severa i jedan od uslova uklanjanja barikada je upravo bio povlačenje ROSU specijalaca.

Međutim, Srpska lista i njeni predstavnici još jednom su izigrali ovaj narod i naredili uklanjanje barikada bez ispunjavanja tih uslova. To samo dokazuje da oni nisu nikada predstavljali interese građana, već su svoje učešće u vlasti bazirali isključivo na ličnom bogaćenju, poručuje Biševac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari