Ime mandatara znaće se za dva dana, Brnabić i Vučević sigurno u novom sastavu vlade 1Foto: Miroslav Dragojević

Predsednik SNS Aleksandar Vučić rekao je da ne može da saopšti ime mandatara danas jer mu to Ustav ne dozvoljava.

Nakon sednice SNS, na kojoj se raspravljalo o novom mandataru, predsednik Vučić je kazao da mu Ustav ne dozvoljava da saopšti ime novog premijera kao predsednik stranke te da će to učiniti kao predsednik republike za dva dana.

-Mogu da vam kažem da će i Brnabić i Vučević biti deo nove Vlade, a na kojoj funkciji moći ćete da zaključite na osnovu moje odluke za dva dana – kazao je Vučić, dodajući da su oboje dobri kandidati.

On je kazao i da će se na sastav nove vlade čekati dve do tri nedelje.

-Od tehničkih pitanja važnija je suština. Kakva će biti politika vlade, hoće li moći da isplati povećanje penzija – rekao je Vučić. 

On je kazao da je verovatnije da će mandatar biti Vučević ili Brnabić, što je podržalo 90 odsto predsedništva, „iako je njemu ostavljeno i da odabere treću opciju“.

-Ani ne postoji nijedna stvar koju mogu da joj zamerim. Borila se hrabro. Miloša duže poznajem znam koliko je odgovoran. Ja sam dugo bio stranački čovek. Sada to više ne mogu da budem. Ne zato što ne volim stranku. Ja mislim da je SNS spasila Srbiju. Ali ja državu doživljavam kao nešto što volim najviše pa se trudim i da sagledam interes svih građana – kazao je predsednik, dodajući da predstoji i stranačka skupština i da ne može neko sve da dobije.

On je objasnio i da će odluku o budućem premijeru na kraju on doneti, te da nije bilo glasanja o tome na sednici SNS.

-Izbor mandatara nije laka stvar. Rešio sam da to presečem jer bih želeo da požurimo sa formiranjem vlade i zato što bih želeo da vidim nova lica i novu energiju. Inače bih još vagao. Znaju koliko ih volim (Brnabić i Vučevića). Moraju da se poštuju rad, disciplina, odgovornost, dostupnost 24 sata. Ja neke ministre ne mogu po dva dana da dobijem. Pitam se kako običan čovek da dođe do vas. U skladu sa Ustavom, rok za novu vladu ističe 30. oktobra. A mi u taj proces ulazimo za dva dana – rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je realna saradnja sa SPS, koji su tradicionalni saveznici, i da treba produbiti tu saradnju i u novoj vladi.

Predsednik je kazao i da će ova nedelja biti nedelja odluka te da će u roku od 48 sati biti saopštena odluka i o Paradi ponosa.

On se osvrnuo i na trenutnu situaciju rekavši da povećanja plata od 20 odsto nisu realna kako je kazao u vreme krize koja se na pamti od 1945.

Predsednik je govorio i situaciji na Kosovu i trenutnoj energetskoj krizi rekavši da je Srbija spremna da pomogne da ne bude restrikcija struje, te da želi razgovor a ne da se insistira na tome da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

-Ako nećeš da priznaš Kosovo, ti si protiv normalizacije. Nemoj da lažeš, priznanje Kosova se doživljava kao normalizacija – kazao je predsednik, dodajući da zapadni mediji iskrivljuju njegove reči i da „lažu“.

-Osim toga što lažu, normalno je da Srbiji budu ubijeni i proterani. To može da se desi a da Srbi budu zaštićeni to ne sme da se desi – kazao je Vučić.

Govoreći o spoljnoj politici on je kazao da je kritikovan zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

-Najveći napredak su napravili oni koji viču Vučiću pederu izdao si Rusiju. Šta da kažemo – mi smo protiv Ukrajine? Šta nam je Ukrajina loše uradila? Jel Ukrajina priznala Kosovo? Kako posle da branimo Kosovo? Država mora da ima principe i na osnovu njih brani svoju teritoriju. Nama će Ukrajinci i Rusi da budu prijatelji, poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine – kazao je Vučić.

Predsednik je kazao i da će se najveće države suočiti sa restrikcijama. Da li će u Srbiji biti restrikcija struje, predsednik je kazao da sada ne može da se kaže ali da će se država boriti da ih ne bude.

Odgovarjući na pitanje o fabrici Linglong, Vučić je kazao da nije u bordu nijedne od privatnih kompanija.

-Ne znam koji je javni interes da li jedna privatna kompanija tuži drugu. Razumem kad Šolak ima problem pa tuži nekoga u državi, pa to svi saznamo. Nemam pojma zašto kasne (sa isplatama dobavljačima). Mnogo znače sa parama za Zrenjanin za celu Srbiju- kazao je predsednik dodajući da Linglong nije jedina kinska investicija, te da ih ima još i za putnu infrastrukturu.al

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari