Živković: Vučić pravi farsu jer je pogrešio sa Briselskim sporazumom 1Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić hitno sazvao povodom podizanja tenzija na Severu Kosova je samo još jedna „farsa i pokazatelj da je i Vučić shvatio da je napravio grešku potpisivanjem sporazuma pre pet godina čije odredbe sada stupaju na snagu“, ocenjuje za Danas Zoran Živković, osnivač Nove stranke i bivši premijer Srbije.

Sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, koja se održava danas (utorak), predsednik Vučić hitno je sazvao juče nakon podizanja tenzija na Severu Kosova i dolaska specijalne jedinice kosovske policije Rosu na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak kako bi osigurali zamenu srpskih registarskih tablica probnim kosovskim oznakama.

Tenzije su nastale kada su kosovske vlasti počele sprovođenje odluke o zameni srpskih registarskih tablica na vozilima probnim kosovskim tablicama, što je deo odredi Sporazuma o slobodi kretanja između Kosova i Srbije je postignut 2011. godine. U međuvremenu je pregovarano oko ovog pitanja i potpisano još nekoliko sporazuma, a finalno Briselskim sporazumom iz 2016. godine produžen rok za zamenu tablica na još pet godina, što bi trebalo da istekne sledeće godine, kako ukazuju predstavnici vlasti u Beogradu.

Sazivanje sednice Saveta nacionalne bezbednosti, kao reakcija na poteze zvanične Prištine, mnogi kritičari režima u Beogradu smatraju preteranom reakcijom.

Zoran Živković podseća za Danas da je zamena tablica deo sporazuma koji je Vučić potpisao sa kosovskim albancima pre pet godina te zaključuje da je sve što se danas dešava „posledica Vučićeve politike“.

– Svako čuđenje i iznenađenje vlasti u Beograd može samo da znači da je posle pet godina vučić shvatio da je napravio grešku kada je potpisao taj dokument ali to je samo njegova krivica. Zato on sada pokušava da izigrava spasioca Srba i srpstva, ali svedoci smo da gde god su Vučić, Dačić i Vulin, kao i njihovi mentori Milošević i Šešelj, branili Srbe, tamo Srba više nema. Zato se sada plašim za te Srbe sa Kosova koje Vučić pokušava da brani – naglašava Živković.

Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost zakazanoj za danas tema će biti akcija kosovskih institucija o kojoj je Kosovska policijska služba (KPS) obavestila srpsku policiju da će tablice vozila sa oznakama sa severa Kosova biti oduzimane, kako je ranije potvrđeno za Danas u kabinetu predsednika.

Poslednja ovakva sednica o kojoj su mediji bili obavešteni održala se početkom marta ove godine i zvanična tema je bila „borba protiv organizovanog kriminala“. U tom periodu sednice su održane nekoliko puta u kratkom razmaku (prethodna je bila u februaru) a povodom dešavanja oko hapšenja navijačko-kriminalne grupe Veljka Belivuka.

U tom trenutku, sednice Saveta za nacionalnu bezbednost bile su pod lupom javnosti i zbog zaoštravanja odnosa u vrhu Srpske napredne stranke na relaciji predsednik SNS Aleksandar Vučić – član Predsedništva Nebojša Stefanović, koji je u tom trenutku koordinirao službama bezbednosti. Prema tadašnjim nezvaničnim tumačenjima, ove sednice su služile i za obračun Vučića sa Stefanovićem, odnosno sprečavanje otvorenog sukoba i curenja osetljivih informacija iz istrage u javnost. U međuvremenu je Stefanović razrešen visokih funkcija u stranci.

Savet za nacionalnu bezbednost sastajao se ranije i radi raspravljanja bezbednosne situacije na Kosovu. Jedna od takvih sednica u Beogradu hitno je održana i nakon ubistva kosovskog političara Olivera Ivanovića početkom 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari