Da li biste vozili automobil na pedale: Do kraja godine stiže Twike 5 1Screenshot YT

Automobil na pedale – mnogima od nas prvo na pamet pada porodica Kremenko i njihovo čuveno prevozno sredstvo. Možda je upravo ovaj crtani film, dizajneru modela Twike 5, i bio inspiracija za kreaciju prvog automobila na pedale, piše Energetski portal.

Za razliku od klasičnih automobila, Twike 5 nema standardni volan već bočne palice koje omogućavaju precizno upravljanje bez zamora čak i na velikim udaljenostima i pri velikim brzinama, piše ovaj portal.

Nemački proizvođač ovaj koncept je nazvao „Human Power Hybrid“, a vozač i suvozač okretanjem pedala asistiraju bateriji koja pokreće električni motor od 95 konjskih snaga.

“Što sporije vozite, to je vežba efikasnija. Pri 50 kilometar na čas, 10 do 20 odsto pogonske snage može doći snagom mišića”, navodi se u tekstu.

Ovaj jedinstveni automobil ima dve baterije u opticaju od 18 kWh i 36 kWh, koje omogućavaju autonomiju od 250 i 500 kilometara.

Prema urađenim testovima potrošnja automobila trebalo bi da bude samo 7,3 kWh/100 km. Tome doprinosi aerodinamična karoserija i sama težina vozila koja iznosi 600 kilograma.

Sa velikom baterijom može da dostigne maksimalnu brzinu od čak 190, a sa manjom do 130 kilometara na čas.

Vozilo je dugačko svega 332 centimetra i proizvođač planira malu seriju, od 500 automobila, koji će biti dostupni do kraja godine.

Twike 5 predstavljen je na Sajmu automobila u Ženevi 2019. godine, a sada se može kupiti po ceni od 39.900 do 49.900 evra, prenosi Energetski portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.