Da li znate čemu služe "dlake" na automobilskim gumama? 1Foto: Wstockstudio / Shutterstock.com

 

Ako ste ikada gledali na gume na svom automobilu ili dodirnuli gume dok ste lutali po prodavnici pneumatika, verovatno ste primetili male „dlačice“ koje izviru iz njih. Možda ste se pitali zašto se one nalaze na gumama. Da nisu možda tu iz bezbednosnih razloga?

Smeštene na bočnoj strani, ove neobične male gumene dlake poznate su kao „brkovi gume“. Prema Vilu Robinsu, direktoru strategije prodaje za Bridgestone Americas, to su nusproizvodi procesa proizvodnje guma, prenosi Jutarnji list.

Naime, prilikom izrade guma dolazi do procesa poznatog kao vulkanizacija. Tada se sirova guma zagreva i oblikuje u tradicionalni oblik pneumatika. Kada se kalup uzorka gazećeg sloja utisne u novu gumu, nešto viška gume će iscuriti kroz male otvore ili kanale u kalupu. Kako se guma hladi i stvrdnjava, ti sićušni pramenovi ili dlake ostaju pričvršćeni za površinu gume.

„Svaki je kalup specifičan za veličinu i vrstu gume koja se izrađuje“, kaže Robins i dodaje: „Kako je uzorak utisnut, ostatak gume traži način da pobegne od kalupa“. Zanimljivo je da različite gume imaju različiti broj ventilacionih otvora. Tačan broj zavisi od dizajna i veličine guma. Ali prisutnost „brkova“ je univerzalna.

Margaret Stajn, stručnjakinja za automobile na sajtu 4WheelOnline navodi da tzv. brkovi guma „pomažu da se osigura da nema zarobljenih gasova ili vazdušnih mehurića u gumi koji bi mogli da ugroze njen strukturni integritet i performanse“. Budući da se nalaze na delu gume koji ne dodiruje asfalt, Stajn kaže da nemaju uticaja na performanse po kišnom vremenu ili ukupnu udobnost vožnje.

Sada kada znate kako su „dlake“ dospele na gumu, možda ćete se osećati pomalo nervozno ako ih ne vidite na svojim pneumaticima. Nema razloga za to. Robins kaže da se „brkovi guma“ prirodno troše tekom normalne vožnje, a njihova prisutnost ili odsutnost ne određuju da li je guma funkcionalna. Puno je važnije redovno pregledati svoje gume i obratiti pažnju na znakove istrošenosti, poput smanjene dubine profila, pukotina ili ispupčenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari