kružni tokFoto: CALYX / Shutterstock Editorial / Profimedia

 

Mali Svindon u oblasti Viltšir, grad je u Engleskoj koji je postao poznat širom sveta. To se nije dogodilo zbog poznatih ličnosti, velikih dostignuća svojih stanovnika niti prirodnih lepota – nego jedinstvena raskrnica koja ima čak sedam kružnih tokova.

Poznata i kao o „Magični kružni tok“, ova raskrsnica je s godinima postala legendarna, gotovo mitska stvar od koje strahuju nesigurni vozač i svi oni koji prvi put dolaze u Svindon.

U centru ovog grada, odmah pored lokalnog fudbalskog stadiona, nalazi se raskrsnica koja spaja pet puteva. Do 1960-ih to je bio standardan kružni tok. Kako je i tada zbunjivao vozače, stručnjaci su odlučili olakšati vožnju u tom delu grada i osmislili veliku raskrsnicu sastavljenu od pet malih kružnih tokova, po jedan za svaku prilaznu ulicu, a osim spoljnog kruga povezuje ih još jedan unutrašnji, piše Punkufer.

Pre nego što je dobio nadimak koji je prerastao u njegovo službeno ime, kružni tok se najpre zvao Kaunti ajlend, a kada se proširio postao je Kaunti ajlends. No, zbog „magije“ potrebne vozačima da se snađu u ovom kružnom toku, doio je ime „Magični kružni tok“.

Iako deluje haotično s trotoara, saobraćaj u kružnom toku se odvija gotovo sve vreme, a automobili čekaju tek nekoliko sekundi da se uključe u male kružne tokove i voze malom brzinom kroz ovu raskrsnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari