saveti za vozačeFoto: Boyloso / Shutterstock.com

Skoti Kilmer, automehaničar s 54 godine iskustva, na svom Jutjub kanalu kojeg prati gotovo šest miliona ljudi, redovno savetuje vozače u vezi sa kupovinom novog automobila, efikasnim trošenjem goriva i drugim stvarima koje se tiču vožnje.

U moru beskorisnih dodataka za koje vozači izdvajaju prilične iznose, Kilmer je pronašao „najveću prevaru“.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, reč je o aditivima za gorivo.

U razgovoru za TheSun, on je objasnio zašto su aditivi danas potpuno nepotrebni. Ljudi se iz raznoraznih razloga navuku na aditive, no, činjenica je da se radi o bacanju novca.

Motorna goriva danas su puno bolja i kvalitetnija, a standard je regulisan od strane države i mora sadržati određenu količinu aditiva. Sve dok redovno menjate ulje i normalno vozite auto, aditivi nisu potrebni.

„Radi se o preskupom i potpuno beskorisnom dodatku. Čak se može reći da je reč o pljački naivnih vozača“, zaključio je Kilmer.

Večna dilema: Da li bi trebalo da sami gorivu dodamo aditive?

Odgovor na to pitanje, očekivano, nije jednostavan i jednoznačan. U kvalitetnijim gorivima već se nalaze aditivi koji sprečavaju nastajanje naslaga, poboljšavaju mazivost i olakšavaju disperziju, pa tako kratkoročno pozitivno utiču na rad motora kroz čistije i potpunije sagorevanje, a dugoročno kroz niže troškove održavanja.

Ako koristite isključivo takva goriva, nema potrebe za dodavanjem aditiva. No, ako postoji sumnja da motor nepravilno radi ili su mu performanse smanjene zbog, na primer, naslaga na brizgaljkama ili sedištima ventila, aditivi koji pomažu uklanjanju tih naslaga (naravno, ako nisu prevelike) mogu biti jednostavnije i svakako jeftinije rešenje od rastavljanja i čišćenja delova motora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari