Foto: Vesna Laćarak

Ljubitelji čokolade i čokoladnih kolača će obožavati ovu poslasticu zato što je mekana, sočna i izrazito čokoladnog ukusa.

O ganaž (ganache) kremu koji je zaista poseban nećemo mnogo pričati, treba ga probati.

Ša nam je sve potrebno:

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 100g šećera
  • 100g brašna
  • 150g putera
  • 100g čokolade za kuvanje
  • Jedna kesica praška za pecivo

Za čokoladni ganaž:

  • 500ml slatke pavlake
  • 300g čokolade za kuvanje
  • Malo šećera
  • Kašičica ulja

Način pripeme:

  • Biskvit

Odvojiti žumanca od belanca.

Penasto umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo zatim otopljeni puter pomešan sa čokoladom (na pari).

Belanca umutiti u čvrst sneg pa pomešati sa već pripremljenom smesom.

Smesu sipajte u kalup koji ste namazali puterom i posuli brašnom.

Peći 20 minuta na 180C.

  • Čokoladni ganaž

Slatku pavlaku zagrejati do tačke ključanja, polako dodati izlomljenu čokoladu, mešamo dok se čokolada potpuno ne istopi, dodati šećer na vrh kašičice. Ulje dodajemo radi sjajnije glazure.

Dobijeni čokoladni ganaž preliti preko biskvita, neka oba budu topla.

Potom čokoladni kolač ohladiti na sobnoj temperaturi i preko noći ostaviti u frižideru.

U zavisnosti koji kalup za kolač koristite, seći na kocke ili kriške. Ukrasiti prema potrebi, čokoladnim mrvicama, voćem ili šlagom.

Napomena: Neka vas ne brine ganaž ako deluje isuviše tečno, stajanjem postaje čvršći i odlično se seče.

 Uživajte!

Povezani tekstovi