Infekcije respiratornog sistema predstavljaju najčešće infekcije u humanoj populaciji. Upala pluća ili pneumonija je akutno, najčešće infektivno zapaljenje plućnog tkiva. Može biti uzrokovana različitim mikroorganizmima, najčešće bakterijama i virusima. Pogoduju mu pušenje, aerozagađenje, pad odbrambenih snaga i hronične bolesti, posebno dijabetes, alkoholizam i srčane bolesti.


Glavni simptomi su temperatura, bol u grudima, otežano disanje, kašalj i iskašljavanje, gubitak apetita, znojenje, bolovi u mišićima i zglobovima i glavobolja.

Bakterijska pneumonija se najčešće javlja kod mlađih osoba. Počinje naglo iz punog zdravlja sa groznicom i visokom temperaturom. Kašalj je jako izražen i uskoro se javlja iskašljavanje gnojavog ispljuvka.

Kod atipičnih pneumonija, koje su najčešće virusne, bolest počinje postepeno, ličeći na grip. Temperatura raste lagano uz prisustvo glavobolje, malaksalosti i bolova u mišićima i zglobovima. Kašalj se javlja posle tri do četiri dana i obično je suv bez mogućnosti iskašljavanja. Zbog nekarakterističnih simptoma dijagnoza se postavlja kasnije nego u bakterijskim pneumonijama, često tek nakon rendgenskog snimanja pluća.

Laboratorijski nalaz zavisi od vrste pneumonije. Kod bakterijskih postoji povećan broj leukocita uz povećanje štapićastih granulocita. Kod atipičnih, leukociti nisu viši od 10.000-12.000 uz smanjen broj neutrofila i povećan broj limfocita. Sedimentacija je kod virusnih pneumonija manje ubrzana u odnosu na bakterijske. Na virusnu pneumoniju može da se nadoveže bakterijska i tada dolazi do znatnijeg ubrzanja sedimentacije. Uzročnici bolesti mogu se izolovati u krvi i ispljuvku.

Dijagnoza upale pluća se postavlja na osnovu kliničkog pregleda, rendgenskog snimka srca i pluća, laboratorijskih analiza i analize ispljuvka.

Bakterijska pneumonija se leči antibioticima. Antimikrobna terapija pneumonija može biti empirijska, koja se primenjuje odmah po postavljanju dijagnoze bez utvrđene mikrobiološke prirode bolesti, a prema vodećim preporukama i etiološka koja se primenjuje prema tačno izolovanom uzročniku. Kod atipične pneumonije preporučuje se vitaminska terapija sa puno unosa tečnosti u organizam. Primenjuju se lekovi za snižavanje telesne temperature kao i lekovi koji će omogućiti lakše iskašljavanje.

Prevencija: često pranje ruku, prestanak pušenja, vakcinacija protiv gripa (kod osoba starijih od 65 godina radi prevencije od mogućih komplikacija), pravilna ishrana bogata voćem i povrćem(jača imunološki sistem), uzimanje dovoljno tečnosti, izbegavanje izvora aerozagađenja (saobraćaj, sagorevanje ložišta, industrija).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.