Izbegavajte da pijete kafu ako patite od ova tri simptoma 1Foto: Goran Bogicevic / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Kafa spada u najpopularnija pića sveta, međutim treba pripaziti prilikom njene konzumacije zbog unosa kofeina.

Neka istraživanja pokazuju da kafa može da smanji rizik od dijabetesa tipa 2, da pomogne zdravlju srca i mozga i da podstakne gubitak težine i produži život.

Ali, ako patite od ova tri simptoma, možda je vreme da prestanete da svakodnevno pijete ovo popularno piće, piše Express.

Doktor Suj, doktorka koja radi u hitnoj pomoći, rekla je da treba piti manje kafe ako ne možete da spavate, patite od anksioznosti i srčane aritmije.

Obraćajući se svojim 59.000 pratilaca na TikToku, dr Suj je dalje savetuje: „Molim vas, smanjite količinu kafe koju pijete. Bilo bi idealno da je potpuno izbacite iz menija.“

Ona takođe navodi da, iako postoje neke zdravstvene koristi od ispijanja kafe, spavanje bi trebalo da bude prioritet.

Ona je objasnio: „Kafa ostaje u vašem sistemu mnogo duže nego što mislite.“

To znači da će vaša jutarnja šoljica kafe verovatno i dalje biti u vašem telu kada pokušate da odete u krevet te večeri, a to će značajno smanjiti kvalitet vašeg sna.

Kada je reč o krvnom pritisku, doktorka kaže da ispijanje više od četiri šoljice kafe dnevno može podići krvni pritisak.

Za zdravlje srca, dijetetičarka Britanske fondacije za srce Viktorija Tejlor kaže da umerena količina čaja ili kafe (četiri ili pet šoljica dnevno) ne bi trebalo da bude štetna za većinu ljudi.

Ona dodaje: „Istraživanja pokazuju da ovaj nivo unosa kofeina ne bi trebalo da bude štetan za zdravlje srca, nivo holesterola ili srčani ritam.

Iako se pokazalo da pijenje kafe povećava krvni pritisak, ovaj efekat je obično privremen i vremenom se smanjuje ako redovno pijete napitke sa kofeinom. Neki ljudi su osetljiviji na kofein i mogu imati palpitacije. Ako ste to vi, onda ima smisla da počnete da izbegavate kofein.

Zapamtite da se kofein nalazi u mnogim namirnicama, uključujući: čaj, zeleni čaj, kafu, energetska pića, Coca Colu i čokoladu, prenosi n1info.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari