Kiš sa spanaćem (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

O kiš lorenu smo već pisali, znamo da je klasik francuske kuhinje da je ukusan, ali evo zgodne prilike da ovu posebnu pitu sa spanaćem pojedu i oni koji tvrde da baš ne vole spanać.

Recept za kiš loren se održao kroz vekove i to zahvaljujući kvalitetnim sastojcima kao i dobrom ukusu. Recepata ima dosta, a naš predlog je jedna od mogućih kombinacija iz velike porodice kiševa, bude baš ovaj sa spanaćem, s obzirom da svežeg spanaća ima u izobilju.

Ovu vrstu pite poslužite kao toplo ili hladno jelo. Primena je višestruka može da bude predjelo, doručak ili večera, užina, ali i kao glavni obrok tokom dana.

Šta nam je sve potrebno:

Za testo:

  • 250gr brašna
  • jedno žumance
  • 50ml hladne vode
  • 125gr putera
  • prstohvat soli

Za punjenje:

  • 250gr svežeg spanaća
  • 1 srednja glavica luka
  • 1-2 čena belog luka
  • 3 jaja
  • 350ml pavlake za kuvanje
  • 100gr belog sira
  • ulje za prženje
  • so, biber
  • 50gr slaninice

Način pripreme:

 Testo:

U posudu za pripremu staviti brašno, so, hladne kockice putera. Prstima utrljati puter u brašno. Izmešati žumance i hladnu vodu pa dodati brašnu. Testo umesiti rukama. Ako je potrebno dodati još brašna. Testo koje smo dobili zamotati u foliju i ostaviti sat vremena u frižideru.

Punjenje kiša:

Očistiti i iseći crni i beli luk. Svež očišćeni spanać oprati i listove iseći na trakice.

U tiganju propržiti crni i beli luk sve dok luk ne dobije staklasti izgled i omekša. Dodati spanać i dinstati nekoliko minuta sve zajedno.

Jaja umutiti dodati so i biber, pavlaku za kuvanje, izmrvljeni sir nekoliko kockica slanine ili šunke.

Oklagijom kružno razvući testo debljine 3-4mm i veličine posude koju odaberte za pečenje. Neka testo bude šire za 1-2cm kako bi napravili talasastu borduru.

Puterom namazati posudu za pečenje, zatim testom prekriti istu posudu. Testo izbockati viljuškom. Na testo staviti sloj pripremljenog spanaća, pa odgore umućena jaja sa pavlakom za kuvanje. Prstima utisnuti borduru na vrhu.

U prethodno zagrejanoj rerni kiš peći na 180C, oko 35-40 minuta.

Napomena: Testo možemo umesiti dan ranije i držati u frižideru, takođe možete koristiti kupljeno lisnato testo.

Uživajte!

U potrazi za autentičnim srpskim receptom

Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.

Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama  i slično. Svoje predloge i recepte poslati na mail: lacarak@danas.rs.

U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.