Kolač od šargarepe sa belom glazurom (recept) 1Foto: Pixabay / congerdesign

Ovo je tradicionalni švajcarski kolač (Rüebli Kuchen ) od šargarepe sa šećernom glazurom.

Jedino što je za našu kuhinju neobično da se šargarepa stavlja u kolač, ali to ne znači da nije ukusno, sočno i zdravo, već naprotiv.

Šargarepa čini blagodeti za ljudski organizam, puna je vitamina i minerala, a kako je neutralnog ukusa, pomalo slatkasta, odlično se uklapa u kolače.

Probajte da napravite ovaj sočni kolač sa šargarepom, priprema se za veoma kratko vreme, a cela porodica će uživati u ukusnoj poslastici.

Šta nam je sve potrebno:

Za biskvit:

  • 3 jaja
  • 200g brašna
  • 200g narendane šargarepe
  • 150g šećera
  • 150g oraha, lešnika ili badema
  • 100ml ulja
  • 1 limun sok i korica
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • kašičica cimeta
  • prstohvat soli

Za glazuru:

  • 300g šećera u prahu
  • 1-2 kašike soka od limuna
  • 1-2 kašike vode
Kolač od šargarepe sa belom glazurom (recept) 2
Foto: Pixabay / silviarita

Način pripreme:

Umutiti jaja i šećer, nakon toga dodati ulje i vanilin šećer.

Pomešati brašno, prašak za pecivo, cimet, so, korica limuna, pa dodati u umućena jaja.

Dobijenoj smesi dodati narendanu šargarepu posutu limunovim sokom (dve kašike) kao i krupno seckane ili samlevene orahe (lešnike ili bademe).

Pleh za pečenje obložiti papirom za pečenje, sipati dobijenu smesu.

Kolač peći 35-40 minuta na 190C.

Šećer u prahu umutiti sa limunovim sokom i vodom, po potrebi dodati još malo vode, kako bi glazura mogla da se razlije preko kolača.

Kad se kolač sa šargarepom ohladi, premazati belom glazurom. Bilo bi super da se nađu šargarepice za dekoraciju.

Uživajte!

close
Kolač od šargarepe sa belom glazurom (recept) 3

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.