Kolač sa borovnicama i limunom (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Plavo ljubičaste bobice borovnica su tu, prava sezona. U ponudi su nam planinske šumske borovnice koje su sitnije tamnije boje kao i gajene kultivisane borovnice čiji je plod znatno krupniji i sočniji.

Borovnica spada u veoma zdrave namirnice, superhrana, koje treba jesti sveže.

Naišli smo na podatak da borovnica čak utiče na prozvodnju hormona sreće. P

ošto se mi bavimo hranom i receptima evo nama kolača koji sadrži puno borovnica, pa da sebe usrećimo.

Uvek osvežavajući limu čini da će vas ova kombinacija borovnica i citrusa u kolaču očarati, tako je ukusan i primamljiv na izgled.

Naravno i ovog puta se pridržavamo pravila da biramo recepte koji se jednostavno pripremaju, a da negde koliko je moguće slede sezonsku ponudu voća i povrća.

Kolač je idealan za pretoplo posle podne uz neki napitak kao što je kafa, čaj, sok.

Šta nam je sve potrebno:

  • 500g borovnica
  • 250g šećera
  • 450g brašna
  • 250ml mleka
  • 4 jaja
  • 125g putera
  • 100ml neutralne pavlake
  • narendana korica jednog limuna
  • 2 pune kašičice praška za pecivo
  • kašičica ekstrakta vanile
  • prstohvat soli

Za glazuru:

  • 150g šećera u prahu
  • 2 kašike soka od limuna
Kolač sa borovnicama i limunom (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Način pripreme:

Oprane i osušene borovnice posuti brašnom i fino ih obložiti sa svih strana. Višak brašna odstraniti.

U brašno dodati prašak za pecivo, so.

Mikserom umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno, mleko, pavlaku, istopljeni puter, vanilu, narendanu koricu limuna. Lagano ručno sjediniti sastojke.

U pripremljenu smesu dodati borovnice, promešati, ali pažljivo, ne želimo da se boja od borovnica razlije po testu.

Kalup za pečenje (okrugli) namazati puterom posuti brašnom, izlitii sadržaj u kalup i peći 40-45 minuta na 170C. Nakon toga ostaviti kolač da se ohladi pa ga prevrnuti na tacnu.

Glazuru napraviti na sledeći način, ručno umutiti šećer u prahu sa sokom od limuna, ako je glazura gusta dodati još jednu kašiku soka od limuna.

Kolač posuti glazurom i narendati dobro opranu koricu limuna.

Napomena: bilo koji silikonski kalup će vam biti od koristi. Kolač možemo dodatno oplemeniti ukusom citrusa tako što kolač izbodemo na nekoliko mesta pa će glazura ući u sam kolač.

Uživajte!

U potrazi za autentičnim srpskim receptom

Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.

Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama  i slično. Svoje predloge i recepte poslati na mail: lacarak@danas.rs.

U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari